Ο Σολτς καταρρέει και βάζει φωτιά στην Ευρώπη – De facto αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν οι συνοριακοί έλεγχοι

172

Σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση έχει περιέλθει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά όχι μόνο της κυβέρνησης συνασπισμού του αλλά και του ίδιου του κόμματος του (Σοσιαλδημοκράτες) να υποχωρούν σε επίπεδα… πολιτικής κατάρρευσης.

Μετά την παταγώδη αποτυχία και την ήττα στις εκλογές στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας, εκεί όπου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θριάμβευσε και το αριστερό κόμμα Sahra Wagenknecht ενίσχυσε σημαντικά τις δυνάμεις του, ο Scholz είναι αντιμέτωπος με μια ακόμα τεράστια εκλογική πρόκληση: στις 22 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Αν και το Βρανδεμβούργο είναι παραδοσιακά ένα κρατίδιο όπου οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ισχυρή δύναμη και κυριαρχούν (είναι πρώτη δύναμη στο κρατίδιο από την επανένωση της Γερμανίας), αυτήν την φορά και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το AfD προβάλλει ως το φαβορί για τη νίκη, και μάλιστα με μια διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι μετρήσεις, τότε ο Scholz θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πραγματική πολιτική κρίση… που είναι άγνωστο που μπορεί να καταλήξει μια και τα σενάρια θέλουν την κυβέρνηση συνασπισμού του να μην βγάζει την τετραετία.

Τα τελευταία χαρτιά

Ίσως για αυτό το λόγο και ο καγκελάριος Scholz σπεύδει να ρίξει τα τελευταία του χαρτιά που αφορούν τόσο την Ουκρανία όσο και τη μετανάστευση.

Ήδη δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Γερμανός καγκελάριος ετοιμάζει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, σε μια χρονική στιγμή που δέχεται πιέσεις να αλλάξει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser ανακοίνωσε νέους συνοριακούς ελέγχους που απειλούν να υπονομεύσουν έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ιδέας – την ελευθερία μετακίνησης πάνω από τα εθνικά σύνορα.

«Ενισχύουμε την εσωτερική μας ασφάλεια μέσω συγκεκριμένης δράσης και συνεχίζουμε τη σκληρή μας πορεία ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση», είπε η Faeser σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ελέγχους σε όλα τα γερμανικά χερσαία σύνορα.

«Μέχρι να επιτύχουμε ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρέπει να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα εθνικά μας σύνορα» τόνισε η Faeser.

Σκληρή γραμμή για μεταναστευτικό

Σύμφωνα με το Politico, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν τη συνέχεια μιας σειράς σκληρών μέτρων για το μεταναστευτικό που έρχονται ύστερα από επιθέσεις που διαπράχθηκαν από άτομα που εισήλθαν στη χώρα ως αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκε από έναν Σύριο στην πόλη Solingen τον περασμένο Αύγουστο, ένα περιστατικό που ο Scholz ανέφερε ως «τρομοκρατία εναντίον όλων μας».

Αλλά οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται επίσης ύστερα από τον θρίαμβο του AfD, το οποίο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές στη Θουριγγία, η πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη ακροδεξιού κόμματος στη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την επίθεση στο Solingen, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την επιτάχυνση των απελάσεων και τη μείωση των επιδομάτων για ορισμένους αιτούντες άσυλο στη χώρα.

Τα τελευταία μέτρα για τα σύνορα αποσκοπούν στον «περαιτέρω περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και στην προστασία από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο ισλαμιστικός τρόμος και το σοβαρό έγκλημα», είπε η Faeser.

De facto αναστολή της Συμφωνίας Schengen

Ωστόσο, τα ανακοινωθέντα μέτρα – οι ιδιαιτερότητες των οποίων δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως – έχουν προκαλέσει σύγχυση και συναγερμό στους γείτονες της Γερμανίας, οι οποίοι φοβούνται τις συνέπειες για την ζώνη Schengen και το πλήγμα στο οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk επέκρινε δριμύτατα τα γερμανικά σχέδια.

«Εάν οι Γερμανοί ηγέτες ακολουθήσουν αυστηρότερους ελέγχους, αυτό θα οδηγούσε σε de facto αναστολή της συμφωνίας του Schengen σε μεγάλη κλίμακα», είπε o Tusk αναφέροντας πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία που κάνει αυτά τα βήματα να γίνουν πιο αυστηρά».

Σημειώνεται πως η Γερμανία ήδη πραγματοποιούσε ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία.

Οι γερμανικές αρχές έχουν γυρίσει πίσω περίπου 30.000 άτομα χωρίς έγκυρα έγγραφα σε αυτά τα σύνορα από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Οι νέες ανακοινώσεις αφορούν την επέκταση αυτών των ελέγχων στα σύνορα με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Ακύρωση συνάντησης Tusk – Scholz

Η Πολωνία φοβάται ότι η Γερμανία θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους, που έχουν οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα, με τον Tusk να υποστηρίζει ότι η Βαρσοβία «θα απευθυνθεί σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από την απόφαση του Βερολίνου για επείγουσες διαβουλεύσεις».

Επιπλέον, ο Tusk ακύρωσε την προγραμματισμένη παρουσία του σε εκδήλωση στο Πότσνταμ αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Scholz χωρίς να διευκρινίσει τις αιτίες αυτής της εξέλιξης.

Πολιτική πίεση

Ενώ ο συνασπισμός του Scholz δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό να μην προβεί σε ενέργειες που θα διέλυαν τη Schengen, την ίδια στιγμή δέχεται αυξανόμενη πολιτική πίεση στο εσωτερικό για να επιστρέψει τους μετανάστες πίσω στα σύνορα.

Μέλη της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) πιέζουν την κυβέρνηση του Scholz να αποτρέψει τους αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γερμανία από άλλες χώρες της ΕΕ, μια κίνηση που πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο σε όλη την Ευρώπη, λένε οι ειδικοί, καθώς και άλλες χώρες θα αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα τους για τους αιτούντες άσυλο.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού υποστήριξαν την ανάγκη εφαρμογής διαδικασιών fast track για την απέλαση αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ που θεωρούνται υπεύθυνες για την επεξεργασία των αιτήσεών τους.

Πυρά από CDU

Μέλη του αντιπολιτευόμενου CDU συμμετείχαν χθες Τρίτη 10/9 σε μια συνάντηση κορυφής με τους ηγέτες του συνασπισμού με τον δεδηλωμένο στόχο να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία για αυστηρότερα συνοριακά μέτρα.

Αλλά οι πολιτικοί του CDU αποχώρησαν από αυτές τις συνομιλίες όταν κατέστη σαφές, όπως το έθεσαν, ότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεν ήταν πρόθυμη να προχωρήσει αρκετά.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι προφανώς απελπιστικά διχασμένη εσωτερικά και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αποτελεσματικά μέτρα», δήλωσε ο ηγέτης του CDU Friedrich Merz, τονίζοντας ότι ο συνασπισμός είναι «ανίκανος να δράσει και στερείται ηγεσίας».

Ιστορικά χαμηλά για SPD

Η νίκη της ακροδεξιάς και η απογοητευτική επίδοση των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση συνασπισμού – του SPD, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων – στις εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία ήταν μια ακόμη δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση που ήδη προερχόταν από ένα ιστορικά κακό αποτέλεσμα, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στις ευρωεκλογές, το SPD είχε τη χειρότερη επίδοσή του σε εθνικό επίπεδο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Κίνδυνος κατάρρευσης

Μια νίκη του AfD στο Βρανδεμβούργο θα ενισχύσει τα σενάρια ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να μην φτάσει μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες ομοσπονδιακές εκλογές του 2025, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει φτάσει σε νέα χαμηλά όσον αφορά τα ποσοστά αποδοχής της από το γερμανικό λαό.

Σύμφωνα με το Politico, οι προεκλογικές προσπάθειες καταστολής της μετανάστευσης φαίνεται να στοχεύουν εν μέρει στο να αποδυναμώσουν το AfD, του οποίου η δημοτικότητα έχει εκτιναχθεί εν μέσω μιας απότομης αύξησης του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στη μετανάστευση και πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αυξημένοι εθνικοί έλεγχοι στα σύνορα δεν παρέχουν μια μακροπρόθεσμη λύση – και μπορεί να καταλήξουν να προκαλέσουν περαιτέρω αντιδράσεις όταν οι ψηφοφόροι δουν ότι τα μέτρα δεν λειτουργούν.

Οι Πράσινοι προειδοποίησαν επίσης τους κυβερνητικούς τους εταίρους να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων.

«Μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς φράχτες και τείχη στα σύνορα είναι ένα μεγάλο δώρο.

Είναι ανησυχητικό πόσοι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν αυτή την ελευθερία ελαφρά τη καρδία.

Πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την Ευρώπη» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ η Ricarda Lang, συναρχηγός των Πρασίνων.

Πηγή: bankingnews.gr