Η Ουγγαρία θα ακολουθήσει το ολλανδικό παράδειγμα και θα εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο

91

“Χρειάζεται δραστική δράση για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, η ουγγρική κυβέρνηση θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ολλανδίας και θα ζητήσει εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση, εάν μια τροποποίηση της Συνθήκης το επιτρέπει”, δήλωσε ο János Bóka, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, σε ανάρτησή του στο Χ το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Bóka πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία είναι και θα παραμείνει αφοσιωμένο μέλος του χώρου Σένγκεν και θα λάβει “τα απαραίτητα νομικά και διοικητικά μέτρα”.

Σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η Ολλανδή υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Marjolein Faber ζήτησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο, λέγοντας ότι η μείωση του όγκου της μετανάστευσης προς τη χώρα είναι απαραίτητη για να “εκπληρώσουμε τα συνταγματικά μας καθήκοντα -την παροχή δημόσιας στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης”.

Ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Φάμπερ δήλωσε ότι οι Κάτω Χώρες θα υποστηρίξουν και θα δώσουν προτεραιότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ.

Το ολλανδικό αίτημα έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε την επαναφορά συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορά της, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εισροή παράνομων μεταναστών.

Η Ουγγαρία βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωκρατών για τις μεταναστευτικές πολιτικές της από την μεταναστευτική κρίση του 2015. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αφαιρέσει από το μερίδιο της Ουγγαρίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ ένα πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το δικαστήριο εξέδωσε το πρόστιμο τον Ιούνιο με το αιτιολογικό ότι η Ουγγαρία “αποφεύγει σκόπιμα την εφαρμογή της κοινής πολιτικής της ΕΕ για τη διεθνή προστασία στο σύνολό της και των κανόνων που αφορούν την απομάκρυνση των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών”, κάτι που το δικαστήριο χαρακτήρισε παραβίαση του δικαίου της ΕΕ.