Ράφα: Προώθηση των IDF με τεθωρακισμένα και αεροπορική υποστήριξη – Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι νεκροί

50

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 14 Παλαιστινίους σε επιθέσεις με τεθωρακισμένα και σε επιθέσεις από αέρος σε βόρειες και κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σήμερα, σύμφωνα με υγειονομικούς, ενώ τεθωρακισμένα προχώρησαν βαθύτερα στη βορειοδυτική Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός από ισραηλινά τεθωρακισμένα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσέιρατ στη κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ έξι άλλοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση σε κατοικία στην Πόλη της Γάζας.

Στη νότια πόλη της Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί από τον Μάιο, τεθωρακισμένα προχώρησαν περαιτέρω στη βορειοδυτική περιοχή με τη στήριξη αεροσκαφών, δήλωσαν κάτοικοι. Ανέφεραν επίσης σφοδρά πυρά και εκρήξεις σε ανατολικές περιοχές της πόλης, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν αρκετά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς.

«Οι μαχητές μας εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες κατά των ισραηλινών δυνάμεων, που προήλασαν στη γειτονιά Τανούρ στη Ράφα», δήλωσε σε ανακοίνωση η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στη Ράφα είχαν σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους μαχητές τις περασμένες εβδομάδες, είχαν εντοπίσει σήραγγες και εκρηκτικά και είχαν καταστρέψει στρατιωτικές υποδομές.

Το αίτημα του Ισραήλ να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τη νότια συνοριακή γραμμή μεταξύ της Ράφα και της Αιγύπτου έχει βρεθεί στο επίκεντρο διεθνούς προσπάθειας, προκειμένου να ολοκληρωθεί συμφωνία για την κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι ΗΠΑ και οι μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτος προσπαθούν εδώ και μήνες να εξασφαλίσουν μια ανακωχή αλλά δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια οριστική συμφωνία.

Δύο εμπόδια είναι ιδιαίτερα δύσκολα αφενός το αίτημα του Ισραήλ να κρατήσει τις δυνάμεις του στο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και αφετέρου οι λεπτομέρειες για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: OnAlert.GR