Ακατανόητη πρόκληση από την Τουρκία λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – Θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών!

4862

Λίγο πριν έρθει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η Τουρκία με έκδοση αντι-ΝΟΤΑΜ για ελληνικές ασκήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Αιγαίο θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξέδωσε τρεις ΝΟΤΑΜ για την πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο. Οι ΝΟΤΑΜ αυτές αφορούν μια περιοχή ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου, μία περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου και, τέλος, μια περιοχή βορειοδυτικά της Χίου.

Πρόκειται για συνεκπαιδεύσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως επισημαίνουν επιτελείς του υπουργείου Άμυνας, πρόκειται για ασκήσεις τύπου «ΤΡΙΑΙΝΑ» που θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε διεθνή ύδατα και δεν αφορούν σε νησιά.

Προκαλεί η Τουρκία
Ωστόσο, κατά την πάγια πρακτική της η Τουρκία, εξέδωξε αντι-ΝΟΤΑΜ για τις ελληνικές ασκήσεις, καθώς όπως υποστηρίζει παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς γίνονται κοντά σε νησιά τα οποία «υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα που οι ελληνοτουρκικές βρίσκονται σε στάδιο ύφεσης, δεν εκδίδει NAVTEX, αλλά η έκδοση αντι-ΝΟΤΑΜ είναι μια πάγια διαδικασία, η οποία δεν προκαλεί ανησυχία στους Έλληνες επιτελείς.