Ακρίβεια: Αυξάνονται οι τιμές, μειώνονται οι ποσότητες – Παραδείγματα

388

Μπορεί τα νοικοκυριά να μειώνουν τις δαπάνες τους σε βασικά τρόφιμα όπως λαχανικά, ψάρια και ζυμαρικά, όμως η ακρίβεια στα προϊόντα μαίνεται, οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και οι ποσότητες μειώνονται.

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στον πληθωρισμό των τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ. Οι τιμές αυξάνονται, με τη φέτα μόνο για παράδειγμα να έχει ακριβύνει κατά 35%, μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με το OPEN.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τον πληθωρισμό που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ευρώπης, με τα σούπερ μάρκετ να έχουν αυξήσεις τις τιμές στα ράφια.
Μειώθηκε η ποσότητα, αυξήθηκε η τιμή στα βασικά προϊόντα – Παραδείγματα

Advertisement

Το ψωμί για παράδειγμα πριν το 2021 κόστιζε 1,2 ευρώ, το 2021 με 22 1,5 ευρώ.

Οι ντομάτες πριν το 2021, στα 5 κιλά κόστιζαν 5 ευρώ, ενώ το 2021-22 τα 4,2 κιλά κόστιζαν 5,5 ευρώ.

Αντίστοιχα, τα μακαρόνια πριν το 2021, το 1 κιλό κόστιζαν 1,2 ευρώ, ενώ το 2021-22 τα 820 γραμμάρια τα πληρώναμε 1,35 ευρώ.

Όσον αφορά το ψάρι, πριν το 2021 κόστιζε 10 ευρώ το κιλό ενώ από την περίοδο 2021-22 10 ευρώ κόστιζαν τα 870 γραμμάρια.

Το κοτόπουλο πριν το 2021 κόστιζε 5,35 ευρώ το κιλό ενώ την περίοδο 2021-22 6 ευρώ τα 920 γραμμάρια.

Τέλος, το γάλα πριν το 2021 κόστιζε 1,8 ευρώ το λίτρο ενώ την περίοδο 2021-22 τα 800 γραμμάρια κόστιζαν 1,62 ευρώ.

Οι τιμές στα προϊόντα έχουν αυξηθεί και άλλο σε σχέση με το παρελθόν.