Ακρίβεια: Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές μέσα σε ένα χρόνο

191

Η ακρίβεια, «χτυπά» τα  ελληνικά νοικοκυριά. Είναι το νούμερο πρόβλημα, καθώς οι τιμές στα είδη διατροφής δεν λένε να πέσουν.

Ειδικότερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα οι τιμές παρουσιάζουν μια συνεχιζόμενη ανοδική πορεία, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να υπάρξει μια σταθερή τάση.

Οι καταναλωτές «αιμορραγούν» οικονομικά προσπαθώντας να κάνουν οικονομία κόβοντας ακόμη και απαραίτητα αγαθά από τα νοικοκυριά του

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις σε γάλα και τα παράγωγά του
Ανάμεσα στα προϊόντα των οποίων η τιμή έχει εκτιναχθεί, είναι το γάλα αλλά και τα προϊόντα αυτού, όπως τα τυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυξήσεις των γαλακτοκομικών μέσα σε δύο χρόνια:

– Φέτα βαρελίσια συσκευασμένη:  8,50 € (Ιανουάριος ’22), 12 € (Ιανουάριος ’23), 12,70 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +49,4%. Σε σουπερμάρκετ έως 17,33 €/ κιλό.
– Ανθότυρο: 5,50 € (Ιανουάριος ’22), 7,80 € (Ιανουάριος ’23), 7,80 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +41,8%.
– Μυζήθρα: 8,50 € (Ιανουάριος ’22), 11,50 € (Ιανουάριος ’23), 12,30 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +44,7%.
– Γραβιέρα: 12 € (Ιανουάριος ’22), 16,50 € (Ιανουάριος ’23), 17,60 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +46,6%
– Κεφ/γραβιέρα: 11 € (Ιανουάριος ’22), 15,50 € (Ιανουάριος ’23), 15,80 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +43,6%
– Γιαούρτι σε πήλινο: 3,80 € (Ιανουάριος ’22), 5 € (Ιανουάριος ’23), 5 € (Ιανουάριος ’24), δηλαδή +31,6%.

«Η κτηνοτροφία περνάει πολύ δύσκολα»
«Όταν εμείς έχουμε κόστος για την παραγωγή ενός κιλού πρόβειου γάλακτος, 1,64 € μ.ό. και γίδινο 1,15 € και πωλούσαμε το γάλα μας μέχρι τον Οκτώβρη με 1,60 € το πρόβειο, έρχονται οι μεταποιητές, αυθαίρετα, από τα τιμολόγια του Νοέμβρη που αγοράζουν το γάλα και ρίχνουν την τιμή κάτω από το 1,50 € στο πρόβειο. Μας καταστρέφουν, και ενώ στο ράφι οι τιμές δεν πέφτουν», λέει, μιλώντας στο MEGA, o Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων.

«Οι επιδοτήσεις που περνάμε μειώθηκαν από 30 – 50%, ανεβαίνει το κόστος, μεγάλη θνησιμότητα στα αρνιά, πάνω από 30%, και φτάνουμε σε ένα σημείο να μην μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας γιατί όχι μόνο δεν κερδίζουμε, αλλά χάνουμε».