Αλλάζουν όλα και ραγδαία – Το ΝΑΤΟ με νέα στρατηγική προσπαθεί να «πνίξει» τη Ρωσία, μετά το φιάσκο στην Ουκρανία

2958

Μία νέα προσέγγιση στις σχέσεις του με τη Ρωσία ακολουθεί το ΝΑΤΟ όπως αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις αλλά και τα πεπραγμένα αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, αποκαλύφθηκε ότι η Ατλαντική συμμαχία πρόκειται να χαράξει μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της Μόσχας, η οποία αναμένεται να είναι εξίσου πολεμική με την προηγούμενη, αν όχι χειρότερη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’Μπράιαν δήλωσε στις 30 Ιουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται με τους εταίρους της για να επανεξετάσει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία.

Ο στόχος της αλλαγής είναι να προσαρμόσει την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στις τρέχουσες συνθήκες, διατηρώντας παράλληλα τον κεντρικό στόχο της νίκης των Ουκρανών στον πόλεμο αντιπροσώπων με τη Μόσχα.

Ο Ο’Μπράιαν δήλωσε ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές προκειμένου να αναζωογονηθεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία και να διατηρηθεί η υποστήριξη προς το Κίεβο.

Ενισχύεται το ΝΑΤΟ – Ο ρόλος των ρωσικών assets

Διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ουκρανικό καθεστώς όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, τονίζοντας τη σημασία της βοήθειας που παρέχεται από την ΕΕ.

Επίσης παρότρυνε τις ΗΠΑ να κάνουν πιο σημαντικά βήματα σε προγράμματα υποστήριξης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβη σε ορισμένα θετικά σχόλια σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Πιστεύει ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανανέωση της υποστήριξης του ΝΑΤΟ, καθώς «θα επιτρέψει μια σειρά δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία, καθιστώντας την πιο ενοποιημένη με τον δυτικό κόσμο και επιτρέποντας τη δημιουργία νέων διαύλων βοήθειας».

Ο Ο’Μπράιαν τόνισε επίσης τη σημασία των χωρών των G7 να δώσουν στην Ουκρανία όλα τα παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γεγονός που θα δημιουργήσει αμέσως ένα πακέτο έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δοθεί στο Κίεβο αργότερα το 2024.

Η οικονομική βιωσιμότητα της Ουκρανίας είναι η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ

Προφανώς, μία από τις κύριες ανησυχίες σε αυτήν την υποτιθέμενη «νέα στρατηγική» είναι ακριβώς η οικονομική βιωσιμότητα της υποστήριξης του Κιέβου, η οποία ο Ο’Μπράιαν ελπίζει ότι θα επιλυθεί εν μέρει μέσω της κλοπής των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, παρατηρεί ο γεωπολιτικός αναλυτής Λούκας Λέιροζ.

Το τελευταίο βήμα που φιλοδοξεί να κάνει η Δύση με αυτή τη «νέα στρατηγική» είναι η οριστική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πιστεύει ότι, με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί για την ένταξη της συμμαχίας στην ΕΕ, καθώς και την υποτιθέμενη στρατιωτική πρόοδο που θα μπορούσε να κάνει το Κίεβο μόλις λάβει ένα νέο πακέτο βοήθειας, θα ήταν δυνατό να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές για τη χώρα, ώστε κάποια στιγμή να ενταχθεί και στο ΝΑΤΟ.

Ο Ο’Μπράιαν φαίνεται πραγματικά αισιόδοξος στην εκτίμησή του, καθώς αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία μόνο μετά από μια ενδεχόμενη «νίκη κατά της Ρωσίας».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πιστεύει πως αυτή η νίκη είναι ακόμα εφικτή, αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία μπορεί να αλλάξει τον ρου του πολέμου.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφές από τη δήλωση του Ο’Μπράιαν ποια θα είναι στην πραγματικότητα η «νέα στρατηγική» του ΝΑΤΟ, η οποία διαμορφώνεται συνεχώς.

Μόλις ανακοίνωσε κάποιες μικρές αλλαγές στο τακτικό-επιχειρησιακό σχέδιο για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Εκτός από αυτό, διατηρούνται οι στόχοι του ΝΑΤΟ σχετικά με τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προσπαθεί να «περικυκλώσει», να «πνίξει» και να «φθείρει» τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.

Γιατί δεν θα πετύχει και η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ

Θέτοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος του σχεδίου, ο Ο’Μπράιαν κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν θα υπάρξει δυνατότητα ειρήνης μακροπρόθεσμα, καθώς η Μόσχα προφανώς δεν θα το δεχτεί, δεδομένων των υψηλών κινδύνων που θα έφερνε αυτή η εξέλιξη για τη Μόσχα.

Σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του, ο Ο’Μπράιαν αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα, η οποία συνεχίζει να περιγράφεται ως μεγάλος σύμμαχος της Ρωσίας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Πιστεύει ότι με τη θέσπιση αυτής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Ρωσίας θα είναι επίσης δυνατό να αποτραπεί η Κίνα, επιτυγχάνοντας θεωρητικά τον μεγάλο αμερικανικό στόχο της «εξουδετέρωσης» της Μόσχας και του Πεκίνου ταυτόχρονα.

Ο Ο’Μπράιαν ισχυρίζεται ότι τα μέτρα της «νέας στρατηγικής» θα δημιουργήσουν μια καλύτερη «πλατφόρμα» ασφάλειας για τη Δύση, κάτι που φαίνεται να σημαίνει ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία και η Κίνα δεν θα έχουν αρκετή δύναμη για να αμφισβητήσουν την αμερικανική ηγεμονία.

Στην πραγματικότητα, η «νέα στρατηγική» του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία θα είναι αποτελεσματική μόνο όταν αναθεωρήσει τους στόχους της.

Όσο η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεχίζει να στοχεύει στη διατήρηση της παρακμιακής μονοπολικής παγκόσμιας τάξης, δεν θα υπάρχει ειρήνη.

Εάν η Δύση συνεχίσει να προσπαθεί να «περικυκλώσει» και να «φθείρει» τη Ρωσία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πόλεμοι επειδή η Μόσχα δεν μπορεί να επιτρέψει στις εχθρικές χώρες να απειλήσουν τις ζωές των πολιτών της στα σύνορά της.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί πώς αυτή η υποτιθέμενη «νέα στρατηγική» δείχνει ανεδαφική από όλες τις απόψεις.

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση στο μέτωπο σε καμία περίπτωση, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν δυνατή μόνο εάν το Κίεβο κέρδιζε τον πόλεμο κάτι που δεν θα συμβεί.

Με την ίδια έννοια, η ίδια η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ φαίνεται να απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, καθώς το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη δεν θα προσαρμοστεί ποτέ στα ευρωπαϊκά φιλελεύθερα πρότυπα.

Εν κατακλείδι το ΝΑΤΟ αντί να επιδιώκει μία αλλαγή προσέγγισης με στόχο την ειρήνη, απλώς επιδεινώνει την κατάσταση με νέα πολεμικά σχέδια.

Πηγή: bankingnews.gr