Ανδρουλάκης: «Έχουμε περισσότερα καμένα στρέμματα κάθε χρόνο, κάτι που καταδεικνύει μεγάλη αδυναμία πρόληψης»

20066

Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Κασσάνδρας βρέθηκε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το θέμα είναι να επενδύσουμε στην πρόληψη. Αυτά λέμε κάθε καλοκαίρι και μετά κλαίμε πάνω από τα καμένα. Να υπάρχει καθαρισμός των δασών. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε λιγότερες εστίες, αλλά περισσότερα καμένα στρέμματα κάθε χρόνο. Αυτό καταδεικνύει μεγάλη αδυναμία πρόληψης» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης συνομιλώντας με τις γυναίκες και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέμεινε ότι πρέπει «να εκσυγχρονίσουμε τα σχέδια πολιτικής προστασίας, διότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούν, και να λήξουμε ζητήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, των περιφερειών και του κεντρικού κράτους».

«Η Ευρώπη συγκρότησε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, που μας συνδράμει με πυροσβέστες και εναέρια μέσα από άλλες χώρες μέλη. Έχω ασχοληθεί πολύ και με τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, ως ευρωβουλευτής. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και εκεί. Θα έχει η χώρα μας τη δυνατότητα να πάρει νέα εναέρια μέσα από τον μηχανισμό με τη νέα γραμμή καναντέρ, που θα ανοίξει τώρα. Έχει γίνει μια πανευρωπαϊκή παραγγελία» συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετέβη στον σταθμό του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, και ενημερώθηκε για τα προβλήματα, που προκύπτουν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

«Όπως είπα, είναι να αδιανόητο να υπάρχουν μόνο πέντε ασθενοφόρα. Πριν από μερικές εβδομάδες, επισκέφθηκα τη διοίκηση του ΕΚΑΒ. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα. Λείπουν 700 διασώστες. Πρέπει όλα αυτά να αντιμετωπιστούν. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία. Έχω προτείνει στον Πρωθυπουργό να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνοντας τη δυνατότητα, που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη να αναθεωρήσουν ως τα τέλη του έτους το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, διότι δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρχουν στη διάθεση μας ξανά τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία. Προτεραιότητα για εμάς είναι το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η δημόσια παιδεία, η πολιτική προστασία. Και, βέβαια, θέματα κοινωνικής κατοικίας. Ακόμη και εδώ, στη Χαλκιδική, λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών, μεγαλώνει το κόστος στέγασης για γιατρούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στην περιοχή» κατέληξε.