Ανδρουλάκης και Καϊλή φέρνουν την βεβήλωση της Μονής της Παναγίας Σουμελά από τις τουρκικές αρχές στο ευρωκοινοβούλιο

324

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη βεβήλωση της Μονής της Παναγίας Σουμελά από τις τουρκικές αρχές, κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Στη ερώτηση σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια σε μία από σειρά προκλητικών ενεργειών, όπως η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, δύο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO, καθώς και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας.

Με την ερώτησή τους σημειώνουν ότι ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, αποτελεί προϋπόθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ζητούν από την Επιτροπή να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ένα από τα ιστορικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, την Μονή της Παναγίας Σουμελά, υποψήφια για συμπερίληψή στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco βεβήλωσαν οι Τουρκικές αρχές, δίνοντας άδεια για τη μετατροπή της σε “club” με dj να παίζει ηλεκτρονική μουσική.

Οι Τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια, με σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, την τουριστική προώθηση του μνημείου περιφρονώντας πλήρως το θρησκευτικό αίσθημα εκατομμυρίων Ορθόδοξων χριστιανών για τους οποίους η Παναγία Σουμελά, αποτελεί λίκνο της πίστης τους για πάνω από 16 αιώνες.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι έχουν προσδιοριστεί «77 κειμήλια της Μονής Παναγίας Σουμελά» εντός και εκτός Τουρκίας για τα οποία ξεκίνησε διαδικασίες για την διεκδίκηση και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Σκοπεύει να απευθύνει σύσταση/διάβημα διαμαρτυρίας προς τις Τουρκικές αρχές για την λοιδορία του μνημείου;

Μετά και την προκλητική μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας καθώς και της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, πώς σκοπεύει να τονίσει στην Τουρκία ότι ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της αποτελούν βασική προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ;

Σκοπεύει να παρέμβει προς τις Τουρκικές αρχές με σκοπό την επανατοποθέτησή των κειμηλίων που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου της Άγκυρας και της Αγίας Σοφίας, στον χώρο της μονής, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο;