«Άνοιξε πυρ» ο στόλος μας σε Μυρτώο και Κρητικό Πέλαγος – Μοναδικές εικόνες (Pics)

745
Ελληνικό Ναυτικό

Το Τουρκικό καθεστώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, μέσω εντυπωσιακών ασκήσεων, στέλνουν συχνά μηνύματα στην αντίπερα όχθη.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα απαντούν στο καθεστώς Ερντογάν τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε στρατιωτικό, με πλήρη εγρήγορση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και μήνες, αποδεικνύοντας επί του πεδίου το υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας και αποφασιστικότητας. Αιχμή του δόρατος απέναντι στο τουρκικό καθεστώς, το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Με στόχο να διατηρηθεί το κορυφαίο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στα πληρώματα, μιας και οι Τούρκοι είναι απρόβλεπτοι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσουν μια νέα κρίση στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις «ΛΟΓΧΗ», «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου καθώς και Βόρειου και Νότιου Κρητικού πελάγους, με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Υποβρυχίων, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τις ανωτέρω ασκήσεις εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών κατά στόχων επιφανείας και αέρος με το σύνολο των πυροβόλων των πλοίων, βολές τορπιλών γυμνασίων υποβρύχια καθώς και σημαντικός αριθμός αντικειμένων εξάσκησης σε όλα τα είδη των απειλών.

Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Τα γυμνάσια πυρών παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, επί της Φ/Γ «ΛΗΜΝΟΣ», όπου διαπίστωσε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και το ακμαίο ηθικό των πληρωμάτων των μονάδων του Στόλου. Υπενθυμίζεται πως η «ΛΗΜΝΟΣ» είναι η φρεγάτα που είχε εμβολήσει την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, το καλοκαίρι.