«Ανοίξτε τις θάλασσες»: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ζητά από τον Λίβανο να πλημμυρίσει Κύπρο και Ελλάδα με λαθρομετανάστες!

145

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κάλεσε τη Δευτέρα τις λιβανέζικες αρχές να “ανοίξουν τη θάλασσα” στις βάρκες των μεταναστών για να ασκήσουν πίεση στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση έρχεται λίγο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ στις 9 Ιουνίου, με το μεταναστευτικό να αποτελεί ίσως το σημαντικότερο θέμα των εκλογών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Χασάν Νασράλα ζήτησε “εθνική απόφαση” να “ανοίξει η θάλασσα” για “όποιον θέλει να φύγει για την Ευρώπη, για την Κύπρο”, η οποία είναι η χώρα της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στις ακτές του Λιβάνου.

Πολλοί στο Λίβανο κατηγορούν την ΕΕ ότι θέλει να κρατήσει τους εκτοπισμένους Σύρους στη χώρα, η οποία ισχυρίζεται ότι φιλοξενεί σχεδόν 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Αυτό αντιπροσωπεύει την υψηλότερη κατά κεφαλήν αναλογία στον κόσμο.

Εκτός από τα δεινά που προκάλεσε η εισροή Σύρων προσφύγων, ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση από το 2019 και έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να τους επαναπατρίσει. Η παρουσία σχεδόν 2 εκατομμυρίων Σύρων έχει επίσης προκαλέσει διαμαρτυρίες στη χώρα, με τους Λιβανέζους να έχουν βαρεθεί την παρουσία τόσων πολλών ξένων.

Ορισμένοι Λιβανέζοι πολιτικοί θεωρούν επίσης τους Σύρους υπεύθυνους για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα τους και η πίεση αυξάνεται ενόψει της ετήσιας διάσκεψης για τη Συρία στις Βρυξέλλες στις 27 Μαΐου.

Ωστόσο, στην ομιλία του, ο Νασράλα δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να “αναγκάσει τους εκτοπισμένους Σύρους να επιβιβαστούν σε βάρκες” και να τους πιέσει να φύγουν. Στην πραγματικότητα, η Χεζμπολάχ παραμένει ευθυγραμμισμένη με τον ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά σημειωτέον, η πλειονότητα των εκτοπισμένων Σύρων ανήκει σε σουνιτικές ομάδες, οι οποίες πολεμούσαν τον Άσαντ για χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να κρατήσει τους Σύριους εντός του Λιβάνου, ιδίως καθώς ολόκληρη η ήπειρος αντιδρά στη μαζική μετανάστευση. Στις αρχές Μαΐου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε στη Βηρυτό βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κυρίως για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Ωστόσο, πολλοί Λιβανέζοι ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα αυτά ισοδυναμούν με δωροδοκία για να παραμείνουν οι Σύριοι στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που χαρακτηρίζει το δικό του κόστος για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Επί του παρόντος, οι Σύροι “απαγορεύεται (να φύγουν) και ως εκ τούτου στρέφονται στο λαθρεμπόριο και στις φουσκωτές βάρκες και υπάρχουν πνιγμοί στη θάλασσα επειδή ο λιβανικός στρατός εφαρμόζει μια πολιτική απόφαση που αποσκοπεί στο να τους εμποδίσει να μεταναστεύσουν”, δήλωσε τη Δευτέρα ο ηγέτης του ισχυρού ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο Χασάν Νασράλα κάλεσε επίσης το λιβανέζικο κοινοβούλιο να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουάσινγκτον να άρουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η Δαμασκός, εμποδίζουν τις προσπάθειες βοήθειας και ανοικοδόμησης.

Ο Λίβανος πρέπει να πει στη Δύση ότι “πρέπει όλοι να συντονιστούμε με τη συριακή κυβέρνηση για να στείλουμε τους εκτοπισμένους πίσω στη Συρία και να τους παράσχουμε βοήθεια επί τόπου”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την παραμονή της επανέναρξης των “εθελοντικών επιστροφών” Σύρων από τον Λίβανο, ενάμιση χρόνο μετά τη διακοπή των επιστροφών αυτών.