Αντίστροφη μέτρηση για το νέο μοντέλο στους λογαριασμούς ρεύματος

247

Αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις αναζητούν στην Κομισιόν, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να σφίγγει την ενεργειακή θηλειά γύρω από την Ευρώπη.

Άπαντες στην ΕΕ λένε ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και αναζητείται η ευρωπαϊκή απάντηση που θα έρθει να συμπληρώσει τα εθνικά σχέδια των κρατών.

«Για τις τιμές υπάρχει μία πρόταση στο τραπέζι. Είναι καλή αλλά είναι αρκετή; Δεν το νομίζω. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να επιταχύνουμε σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έρχονται νέες παρεμβάσεις

Στην Ελλάδα το εθνικό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση ήδη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για α’ κατοικία και εξοχικά και με πρόσθετο μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.

«Θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Θα ανακοινωθεί και παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο τραπέζι επιδότησης 25 λεπτών ανά λίτρο με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλισηρίων.

«Με μια επιδότηση στην αντλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, να ωφεληθούν έτσι αυτοί που πλήττονται από αυτή την ιστορία, οι ευάλωτοι», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έτσι θα δοθεί και η δυνατότητα να συνεχιστεί η οριζόντια επιδότηση στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα εκμεταλλεύεται και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας

Τα έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο εκτοξεύθηκαν, καθώς πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα +10 εκ ευρώ αντί ελλείμματος 5,9 δις που είχαμε προϋπολογίσει.

Στη Γαλλία προχωρούν σε αύξηση των επιδοτήσεων στην ενέργεια για τους ευάλωτους.

«Τα μέτρα που μόλις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένα, αυτό που κάνουμε είναι ότι αυξάνουμε τις επιδοτήσεις που είναι αναγκαίες, που είναι μετρημένες, υπεύθυνες και η ενίσχυση στοχεύει σε όσους τη χρειάζονται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Κρίσιμα είναι τα δύο επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια στην Πράγα και στις Βρυξέλλες.

Επιδότηση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά όλο τον χειμώνα

Αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις σχετικά με την επιδότηση φυσικού αερίου, με την επικρατέστερη ημερομηνία της ανακοίνωσης του σχεδίου να είναι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια παρέμβαση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και κλιμακωτή στήριξη.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη να διαρκέσει όλο τον χειμώνα.