Άντολφ Μουσγκ : Ο Ελβετός συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του

229

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γερμανόφωνης πεζογραφίας, ο πολυβραβευμένος Ελβετός συγγραφέας Άντολφ Μουσγκ, θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει, αυτοπροσώπως, το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Νόστος Φουκοσίμα» και την ταινία του «Ο Άλλος».

Το βιογραφικό αυτό ντομικαντέρ, που ακολουθεί τα ίχνη του μυθιστορήματός του «Νόστος Φουκουσίμα» αλλά και στο ιαπωνικό μοναστήρι ΖΕΝ, όπου είχε αναζητήσει τον έτερο του εαυτό προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα το ξένο, το άλλο, το διαφορετικό, θα προβληθεί την Τρίτη 2 Μαΐου, στις 12.00, στη Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Οδ. Νικολάου Πολίτη, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου) παρουσία του ίδιου του δημιουργού. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Άντολφ Μουσγκ και συντονιστή τον Νικόλαο-Ιωάννη Κοσκινάς (επίκουρος καθηγητής νεότερης γερμανικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ).

Μία ημέρα μετά, Τετάρτη, 3 Μαΐου, στις 19:30, ο Άντολφ Μουσγκ θα βρίσκεται στο Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει (Ακαδημίας 32, Αθήνα) όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Νόστος Φουκουσίμα», που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Σκαρίφημα, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Λίλα Κονομάρα συγγραφέας Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς επ. καθηγητής γερμανικής φιλολογίας του ΕΚΠΑ Adolf Muschg συγγραφέας του βιβλίου Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα, κος Stefan Estermann.

Το βιβλίο

Ο Πάουλ Νόιχαους, αρχιτέκτονας και συγγραφέας ενός βιβλίου, λαμβάνει μια επιστολή από τους παλιούς του γνώριμους Κεν και τη σύζυγό του Μίτσουκο. Ο δήμαρχος ενός χωριού κοντά στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα τον προσκαλεί να επισκεφθεί το χωριό και να συμβάλλει στην ίδρυση μιας καλλιτεχνικής κοινότητας εντός της μολυσμένης περιοχής που θα δώσει χρώμα στη νεκρή ζώνη, θα γεννήσει την ελπίδα και θα παρακινήσει τους εσωτερικούς μετανάστες/πρώην κατοίκους να επιστρέψουν στη χαμένη τους πατρίδα. Ο Πάουλ αποδέχεται την πρόταση, ταξιδεύει στην Ιαπωνία και περιηγείται μαζί με τη Μίτσουκο στη «μιασμένη» γη. Μεταξύ τους θα δημιουργηθεί μια αναπόδραστη εγγύτητα, στην οποία συμβάλλει καταλυτικά και η κοινή τους αγάπη για το έργο του Άνταλμπερτ Στίφτερ. Τα αποσπάσματα των διηγημάτων του Στίφτερ μπαίνουν εμβόλιμα στην κύρια αφήγηση και αποτελούν το δεύτερο αφηγηματικό επίπεδο αυτού του έξοχου μυθιστορήματος. «Το επιστέγασμα ενός μακρύ συγγραφικού βίου! Ο Άντολφ Μουσγκ με το Νόστος Φουκουσίμα έγραψε ένα εντυπωσιακά πνευματώδες μυθιστόρημα για την αγάπη και τη δύναμη της λογοτεχνίας. […] Το γοητευτικό σ’ αυτό το βιβλίο είναι η τέχνη, με την οποία ισορροπεί ανάμεσα στον φιλοσοφικό στοχασμό, τον τραχύ αισθησιασμό και τη λογοτεχνική αντανάκλαση.» (Ulrich Greiner, DIE ZEIT).

Ο συγγραφέας

Ο Άντολφ Μουσγκ γεννήθηκε το 1934 στη Ζυρίχη, εργάστηκε στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, στην Γερμανία και στην Ελβετία ως καθηγητής γερμανικής γλώσσας και λογοτεχνίας και διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γερμανόφωνης πεζογραφίας και θεωρείται συνεχιστής του Μαξ Φρις και του Φρίντριχ Ντύρενματ. Το εκτενές και πολυδιάστατο έργο του έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων, μεταξύ άλλων το Βραβείο Έρμαν Έσσε, το Βραβείο Γκέοργκ Μπύχνερ, το Βραβείο Γκότφριντ Κέλερ και το Γκραν Πρι Λογοτεχνίας της Ελβετίας. Μετά Το Κίνητρο του Άλμπισερ (Εκδόσεις Δρεπανιά, 2011), το Νόστος Φουκουσίμα είναι το δεύτερο έργο του που κυκλοφόρησε στα ελληνικά.