Αργεντινή: Η κυβέρνηση χαλαρώνει τους κανόνες εμπλοκής της Αστυνομίας, για να τσακίσει το οργανωμένο έγκλημα!

108

Η δεξιά υπουργός Ασφαλείας Patricia Bullrich εγκαινίασε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα όπλα της Ομοσπονδιακής αστυνομίας, οι οποίες επιτρέπουν στους αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση σε καταστάσεις «άμεσου κινδύνου».

«Οι πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας πρέπει πάντα να αναγνωρίζονται ως τέτοιοι, δίνοντας προειδοποίηση, αλλά υπάρχει μια εξαίρεση που πρέπει να κατανοήσουμε», δήλωσε η Μπούλριτς σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Υπάρχουν ορισμένες στιγμές στις οποίες, αν ο πράκτορας αυτοπροσδιοριστεί, θέτει τη ζωή του ή τη ζωή [άλλων] σε κίνδυνο».

Η νέα κατευθυντήρια γραμμή ισχύει για τις ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών, ναυτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων ασφαλείας αεροδρομίων. Η Αργεντινή διαθέτει δεκάδες σώματα ασφαλείας, από το επίπεδο των κοινοτήτων έως της κεντρικής κυβέρνησης.
Έρχεται καθώς το Ροζάριο, η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Σάντα Φε, υφίσταται έξαρση της βίας των συμμοριών. Αυτή την εβδομάδα, η εθνική κυβέρνηση έστειλε ομοσπονδιακούς αξιωματικούς και πόρους για την ενίσχυση των τοπικών αρχών. Οι πράκτορες που πυροβολούν σε περιστάσεις που περιέχονται στους νέους κανόνες δεν θα αντιμετωπίζουν πειθαρχική δίωξη, εκτός εάν αντιμετωπίζουν δικαστικούς περιορισμούς.

“[Για χρόνια] οι δυνάμεις ασφαλείας στερούνταν τη δύναμή τους να αποκρούουν τις επιθέσεις”, δήλωσε ο Μπούλριτς. Αυτός, είπε, είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ανέτρεψε τώρα τους κανόνες που περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα και εμπόδιζαν τους αστυνομικούς να πυροβολούν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

«Με αυτούς τους κανόνες, οι πράκτορες θα γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό την προστασία του συστήματος», δήλωσε η Bullrich. «Ένας φοβισμένος αστυνομικός μπορεί να γίνει νεκρός αστυνομικός ή να οδηγήσει σε νεκρό πολίτη, επειδή ο αστυνομικός δεν αντέδρασε».

Η κατευθυντήρια γραμμή δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Επίσημο Δελτίο (σαν την εφημερίδα της κυβέρνησης). Αναφέρει ότι οι αστυνομικοί πρέπει να ανοίγουν πυρ εν ώρα υπηρεσίας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και άλλα μη βίαια μέτρα είναι αναποτελεσματικά, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή τους ή η ζωή άλλων, για να σταματήσουν σοβαρά εγκλήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ζωές ή για να εμποδίσουν επικίνδυνους εγκληματίες να διαφύγουν.

Αναφέρει επίσης ότι οι αστυνομικοί πρέπει πάντα να ταυτοποιούνται και να προειδοποιούν τους φερόμενους ως εγκληματίες να σταματήσουν τις ενέργειές τους πριν ανοίξουν πυρ, εκτός εάν η ταυτοποίηση των στοιχείων τους θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ο επιτιθέμενος να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά κάποιο άλλο άτομο ή να θέσει σε κίνδυνο τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί μπορούν επίσης να ανοίξουν πυρ χωρίς να ταυτοποιηθούν, όταν αυτό θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους εγκληματίες για τη θέση άλλων πρακτόρων, θέτοντας τους ίδιους ή τα άτομα που βρίσκονται υπό την προστασία τους σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου, ή όταν οι αστυνομικοί βρίσκονται σε δυνητικά θανατηφόρο αριθμητικό ή τακτικό μειονέκτημα.

Επιπλέον, μπορούν πλέον να πυροβολούν χωρίς να ταυτοποιούνται όταν αυτό “θα μπορούσε να είναι προφανώς ανεπαρκές ή άχρηστο, δεδομένων των περιστάσεων”. Δεν είναι σαφές ποιες περιστάσεις περιλαμβάνει αυτό και πώς οι πράκτορες θα μπορούσαν αντικειμενικά να προσδιορίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Το νέο νομοσχέδιο έφερε τις αντιδράσεις των κομμάτων και οργανώσεων της αριστέρας και του κέντρου.