Αρνείται ο Τριαντόπουλος ότι έδωσε εντολή για το «μπάζωμα» στα Τέμπη – Το πρωτόκολλο επικαλούνται στο Μαξίμου – Ο εισαγγελέας τι λέει;

2718

Πέραν των διαχρονικών ευθυνών για τις οποίες εγκαλούνται ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο Χρήστος Σπίρτζης, το «μπάζωμα» στο χώρο του δυστυχήματος κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο με κυβερνητικές πηγές, αλλά και τον τότε υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο να αρνούνται ότι υπήρξε κάποια κυβερνητική εντολή για να πραγματοποιηθεί, επικαλούμενες το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τέτοιες περιπτώσεις.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύονται σε φιλοκυβερνητικά μέσα, το Μαξίμου βασίζεται στην κατάθεση του συντονιστή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένου να εκκαθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθούν οι οποιεσδήποτε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθεί με ασφαλή υλικά ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο για τον αγωγό και για τους ίδιους λόγω των μεγάλων βαρών (ίδια βάρη και μεταφερόμενα)».

Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια που θέλουν τον σημερινό υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και τότε υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Τριαντόπουλο να είναι το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Δεν έδωσα εντολές για κάτι, δεν είχα τέτοιο ρόλο ούτε αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού. Δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση Αγοραστού», τόνισε σήμερα στη βουλή ο κ. Τριαντάπουλος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτού της Ελληνικής Λύσης, κ. Κ. Μπούμπα, ο κ. Τριαντόπουλος είπε: «Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν σχέση με πραγματικότητα. Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό μετά το αίτημα πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του χώρου για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο για να προχωρήσουν οι έρευνες και εντοπιστούν τα θύματα. Διαμόρφωσαν το χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και όχι εντολές. Προχώρησαν σε ενέργειες για να ολοκληρώσουν το έργο τους, να ολοκληρώσουν την έρευνα και ν’ ανταποκριθούν στην αγωνία συγγενών».

Σε κάθε περίπτωση δεν αναιρείται το δεδομένο ότι το «μπάζωμα» του «τόπου του εγκλήματος» δύναται να έχει καταστρέψει σοβαρά στοιχεία ως προς τα αίτια και τις ευθύνες αυτής της τραγωδίας. Όποιο και να ήταν το πρωτόκολλο, δεδομένου κιόλας ότι υπήρχαν τόσοι νεκροί, θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λαρίσης, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίον από την πρώτη στιγμή είχε αναθέσει την εποπτεία των ερευνών ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Είναι δε απορίας άξιον, πώς ο κ. Δασκαλόπουλος «κατάφερε» να μη λάβει γνώση των εν λόγω ενεργειών.