Αυστραλιανή τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο από το διάστημα

227

Αυστραλιανή τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) από το διάστημα.

Ο εθνικός επιστημονικός οργανισμός της Αυστραλίας, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/4) το σύστημά του AquaWatch θα προσαρμοστεί για να παρέχει παρακολούθηση της ποιότητας του νερού σε εθνική κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το AquaWatch, το οποίο κυκλοφόρησε το 2023, χρησιμοποιεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δορυφόρων παρατήρησης της Γης και επίγειους αισθητήρες νερού για να παρέχει ενημερώσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και προγνωστικές προβλέψεις για την ποιότητα του νερού.

Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση αυστραλιανών κόλπων, ποταμών, λιμνών και τμημάτων του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.

Την Πέμπτη (18/4) θεωρήθηκε υποστηριζόμενο έργο στο πλαίσιο της υπάρχουσας πρωτοβουλίας UK-Australia Space Bridge, η οποία θα παρέχει χρηματοδότηση για την προώθηση του συστήματος στην Αυστραλία και την εγκαθίδρυσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι ένα σύστημα που αναπτύσσουμε για την Αυστραλία, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί για άλλες χώρες που χρειάζονται εθνικές ενημερώσεις και προβλέψεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Alex Held, επικεφαλής της αποστολής AquaWatch στο CSIRO, σε μια ανακοίνωση μέσων ενημέρωσης.

“Η σημασία των δορυφορικών δεδομένων υψηλής ποιότητας για το AquaWatch σημαίνει ότι παγκόσμιες συνεργασίες όπως αυτή συμβάλλουν στην ενίσχυση του συστήματος για όλους.”

Το AquaWatch εφαρμόζει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μοντελοποίησης στα ακατέργαστα δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους και αισθητήρες για να λειτουργήσει ως υπηρεσία καιρού για την ποιότητα του νερού.

Μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή στη Νότια Αυστραλία τον Δεκέμβριο, η CSIRO είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων θαλασσινών παρέχοντας έγκαιρες προειδοποιήσεις για επιβλαβή θαλάσσια γεγονότα, όπως η άνθηση φυκιών.

Ο Ενρίκο Παλέρμο, επικεφαλής της Αυστραλιανής Διαστημικής Υπηρεσίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι το AquaWatch είναι ένα παράδειγμα του πώς η διαστημική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων.