Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πότε εκλέγεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή

191

Μια ανάσα βρισκόμαστε πλέον από τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 για την ανάδειξη των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών της χώρας.

Οι διεργασίες, τον τελευταίο έναν μήνα, στους συνδυασμούς των υποψηφίων είναι πυρετώδεις, αφού σε λίγες ημέρες, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα δοθεί η πρώτη «μάχη» στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο, με το τέλος της απλής αναλογικής (εκλογικός νόμος 2021) δίνεται η ευκαιρία σε υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες να εξασφαλίσουν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται β’ γύρος την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς. Για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών λαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Αν το ποσοστό του επιτυχόντος συνδυασμού είναι μεγαλύτερο του 60%, τότε εκλέγει ανάλογο αριθμό Συμβούλων.