Αυτός είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς – Η εξορία, η απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο και οι τεταμένες σχέσεις με Άσαντ και Ιράν

412

Ο Χαλέντ Μασάλ ορίστηκε ως ο νέος ηγέτης της Χαμάς την Τετάρτη 31/7, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας από ισραηλινό χτύπημα ακριβείας.

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν ότι ο Μασάλ αναμένεται να επιλεγεί ως ο κορυφαίος ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης για να αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος εξοντώθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Χαλίλ αλ-Χάγια, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στο Κατάρ και ηγείται των διαπραγματευτών της Χαμάς στις συνομιλίες για τη συμφωνία ομήρων με το Ισραήλ, ήταν επίσης ένα πρόσωπο που «έπαιζε» για την ηγεσία της οργάνωσης καθώς αποτελεί τον εκλεκτό του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

Όσο για τον Μασάλ, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997 αφού Ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας, που πραγματοποιήθηκε έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν.

Ο 68χρονος έγινε ο πολιτικός ηγέτης των δυνάμεων  της οργάνωσης ένα χρόνο πριν το Ισραήλ προσπαθήσει να τον εξοντώσει, μια θέση που του επέτρεψε να εκπροσωπεί το ισλαμικό κίνημα σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς να παρεμποδίζεται από τους αυστηρούς ισραηλινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επηρέασαν άλλους αξιωματούχους της Χαμάς.

Οι σχέσεις του Μασάλ με το Ιράν έχουν τεταθεί λόγω της προηγούμενης υποστήριξής του στην εξέγερση των σουνιτών μουσουλμάνων το 2011 κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στην ηγετική πυραμίδα της σουνίτικης οργάνωσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αν και εργάστηκε κυρίως από την εξορία.

Ποιος είναι ο Χαλέντ Μασάλ;

Ο νέος ηγέτης της Χαμάς γεννήθηκε στο Silwad κοντά στην πόλη της Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, αλλά κατά την παιδική του ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στο αραβικό κράτος του Κουβέιτ.

Σε ηλικία 15 ετών, εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα.

Ο Μασάλ έγινε δάσκαλος πριν στραφεί στην πολιτική δραστηριότητα από το εξωτερικό για πολλά χρόνια.

Ήταν υπεύθυνος για τη διεθνή συγκέντρωση κεφαλαίων στην Ιορδανία όταν γλίτωσε τη δολοφονία με ένεση δηλητηρίου.

Η Ιορδανία έκλεισε τελικά το γραφείο της Χαμάς στο Αμμάν και εξεδίωξε τον Μασάλ από το Κατάρ.

Έτσι, μετακόμισε στη Συρία το 2001.

Ο Μασάλ ηγείτο της Χαμάς από την εξορία στη Δαμασκό από το 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, όταν έφυγε από τη συριακή πρωτεύουσα λόγω της σκληρής καταστολής κατά των Σουνιτών από τον Πρόεδρο Άσαντ.

Ο Μασάλ ζει τώρα τόσο στη Ντόχα όσο και στο Κάιρο.

Η αιφνιδιαστική αποχώρησή του από τη Συρία αποδυνάμωσε αρχικά τη θέση του εντός της Χαμάς.

Ο ίδιος ο Μασάλ έχει ομολογήσει στο Reuters ότι η κίνησή του επηρέασε τις σχέσεις με τον κύριο προμηθευτή όπλων της Χαμάς: το Ιράν.

Πηγή: bankingnews.gr