Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν να αποπυρηνικοποιηθεί η χερσόνησος

223

Από την πλευρά του, ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα αφότου η χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο.

«Υποσχέθηκα στον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι θα επισκεφθώ τη Σεούλ στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Κιμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.

Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.

Ο Ντ. Τραμπ επικρότησε τη συμφωνία γράφοντας στο twitter.

«Ο Κιμ Γιόνγκ-ουν συμφώνησε να επιτρέψει επιθεωρήσεις στα πυρηνικά, αφού προηγηθούν τελικές διαπραγματεύσεις, και να διαλύσει οριστικά το πεδίο [πυραυλικών] δοκιμών και το σημείο εκτόξευσης παρουσία διεθνών ειδικών», έγραψε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας πως στο μεσοδιάστημα δεν θα γίνουν περαιτέρω πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

 Σημείωσε ακόμα πως οι δύο Κορέες αποφάσισαν να διεκδικήσουν από κοινού τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί ο επαναπατρισμός λειψάνων αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο της Κορέας.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν δίνει πάντως κάποιο στίγμα όσον αφορά την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ για δεύτερη διμερή σύνοδο κορυφής, αν και τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πιονγκιγάνγκ επιδεινώθηκαν απότομα το προηγούμενο δίμηνο, μετά την ιστορική σύνοδο Τραμπ – Κιμ, καθώς ο Βορράς κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «γκανγκστερική» συμπεριφορά και προσπάθεια επιβολής μονομερούς αφοπλισμού.