Βρετανία: Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο και συζήτηση για το Brexit

161
Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο φαίνεται να είναι χωρισμένο ανάμεσα στους υπουργούς που στέκονται στο πλευρό της Μέι και σε αυτούς που ζητούν την αποχώρησή της. Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου η Τερέζα Μέι συναντήθηκε στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη δυνατότητα να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία της για την αποχώρηση.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, κυρίως από την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζέικομπ Ρις Μογκ και Ντέιβιντ Ντέιβις, είχαν τις δικές τους συζητήσεις για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από τη θέση της.

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς συζήτηση σήμερα στην Βουλή, περιλαμβάνεται μία διακομματική (των Όλιβερ Λέτουιν, Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν), που φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής υποστήριξη, και αφορά τη διεξαγωγή μίας σειράς ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο από τις οποίες θα αναδειχθεί ποιες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν κερδίζει την μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή σχετικά με το Brexit.

Οι άλλες προτάσεις αφορούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον αποκλεισμό αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τον κοινοβουλευτικό χρόνο για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στο σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, την παράταση του άρθρου 50 κατά δύο χρόνια προκειμένου να διοργανωθεί δημοψήφισμα κ.ά.Πριν από την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο αναμένεται ενημέρωση του Σώματος από την πρωθυπουργό σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, για το Brexit.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν είπε ότι έχει προβεί στη δημοσιοποίηση 90 ειδοποιήσεων ετοιμότητας, τριών ανακοινώσεων ανακοινώσεων και έχει κάνει 19 νομοθετικές προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Βρετανίας χωρίς διαπραγμάτευση.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται επίσης σε διαρκή επαφή επίσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ, που έχουν αναλάβει την ευθύνη για συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές εργασίες. Η Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι επισκέψεις κλιμακίων της στις 27 χώρες είχαν δείξει «υψηλό βαθμό προετοιμασίας από τα κράτη μέλη για όλα τα σενάρια».

«Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ελπίζει ότι δεν θα συμβεί αυτό, εφόσον δεν επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι τις 29 Μαρτίου μπορεί να υπάρξει σενάριο “χωρίς συμφωνία” στις 12 Απριλίου. Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο και παρέμεινε ενωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών. Είναι σημαντικό τώρα όλοι να είναι έτοιμοι και να γνωρίζουν τις πρακτικές συνέπειες ενός σεναρίου “χωρίς συμφωνία”», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα της ΕΕ για ένα άτακτο Brexit προβλέπουν προσωρινές λύσεις για προβλήματα που θα ανακύψουν στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε πτήσεις, σε μεταφορές εμπορευμάτων και στο πρόγραμμα Έρασμος. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα PEACE στη Βόρεια Ιρλανδία και θα δημιουργήσει το πλαίσιο μέσω του οποίου η Βρετανία θα μπορούσε να συμφωνήσει τη συνέχιση της συμμετοχής της στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Παράλληλα η Κομισιόν θα διασφαλίσει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, αν και οι Βρετανοί ταξιδιώτες δεν θα μπορούν πλέον να περνούν από τους ειδικούς διαδρόμους για τους πολίτες της ΕΕ και θα πρέπει να επικυρώνονται τα διαβατήριά τους.

Εξ’ άλλου έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων στους περισσότερους Βρετανούς και υπηκόους της ΕΕ που ζουν στο εξωτερικό.

Η ΕΕ επισημαίνει ότι πολλά από τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ Βρετανίας και των 27.

Οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit αναμένεται να είναι σημαντικά οδυνηρότερες για τη Βρετανία, που έχει ήδη σχεδιάσει την Επιχείρηση Yellowhammer, η οποία καλύπτει δώδεκα τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η παροχή υπηρεσιών υγείας και η τροφοδοσία σε τρόφιμα, ενώ το υπουργείο Άμυνας έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας 3.500 στρατιώτες.

Μεταξύ των επιπτώσεων σε περίπτωση άτακτου Brexit αναμένονται τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, αύξηση των τιμών, ύφεση και πιθανώς ελλείψεις σε ορισμένα ήδη τροφίμων και σε φάρμακα.

Δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θα προτιμούσε παραμονή στην ΕΕ παρά αποχώρηση χωρίς συμφωνία.