Βρούτσης: Σημαντική η βοήθεια του ταμείου απόρων στη διανομή τροφίμων σε 400.000 ωφελούμενους

364

Επισιτιστική βοήθεια σε 250.000 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 400.000 ωφελούμενους πανελλαδικά (άτομα ακραίας φτώχειας) διανέμει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινων πόρων που έχει ως αποστολή να υποστηρίζει σε επιστημονικό και διαχειριστικό επίπεδο τις δράσεις και τις πολιτικές του στα θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για τις δράσεις ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ, Αριστοτέλης Βαβουγυιός, δίνοντας έμφαση στο έργο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) .

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το ΤΕΒΑ μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων / Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ). Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του. Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί και μια σειρά από συνοδευτικά μέτρα για τους ωφελούμενους (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών)

Επιτάχυνση των παρεμβάσεων ζήτησε ο Γιάννης Βρούτσης

Ο Υπουργός από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ, να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελούμενων, ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.

Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ ΤΕΒΑ και Μηχανισμού Διάγνωσης, ώστε να εντοπιστούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημική κρίση στα πεδία της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να σχεδιαστούν οι περαιτέρω πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας.