Χατζηδάκης: Καταστρέφουμε τα πάντα!

385
Χατζηδάκης

Τι αναφέρει στο άρθρο του ο Κωστής Χατζηδάκης.

 

Αυτή η κυβέρνηση έχει βαλθεί να καταστρέψει τα πάντα! Το περιβάλλον, την εκπαίδευση, τους εργαζόμενους και τώρα τους ασφαλισμένους!

Αυτό είναι το αφήγημα του ΣΥΡΪΖΑ. Μέσα από μια πρωτοφανώς εμπαθή και ακραία αντιπολίτευση, δεν αρνείται μόνο οτιδήποτε επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά της αποδίδει πάντοτε ύποπτα κίνητρα: Καταστρέφουμε το περιβάλλον, διότι πιθανώς εμείς δεν έχουμε οικογένειες και παιδιά. Αδιαφορούμε για τους εργαζομένους, διότι ίσως πιστεύουμε ότι θα εκλεγόμαστε μόνο με τις ψήφους των βιομηχάνων. Και τώρα, με αφορμή την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά, το νέο νομοσχέδιο δηλαδή για τις επικουρικές συντάξεις, ακούμε ότι θα «τζογάρουμε» τα χρήματα των νέων για να τους αφήσουμε χωρίς συντάξεις.

Τέτοια κυβέρνηση με τέτοιου είδους ένστικτα δεν εμφανίστηκε, ομολογουμένως, πουθενά στον κόσμο. Απορώ, πώς απομένει ακόμα ένα ποσοστό, που υπερβαίνει από 12 μέχρι 15 μονάδες το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εξακολουθεί να μας στηρίζει!

Η αλήθεια είναι όμως πολύ απλή. Στην πραγματικότητα τι κάνουμε; Δεν έχουμε δικές μας πατέντες! Εφαρμόζουμε πράγματα που πέτυχαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με το νομοσχέδιο λοιπόν για τις επικουρικές συντάξεις για τους νέους, ακολουθούμε το μοντέλο των σκανδιναβικών χωρών για τις δικές τους επικουρικές συντάξεις, ιδιαίτερα δε, το μοντέλο της Σουηδίας.

Το σύστημα που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα έχει αναθεωρηθεί εδώ και χρόνια σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εισάγονται δε στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος για πολύ απλούς λόγους:

Πρώτα από όλα, διότι όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, κρα­τώντας αδιατάραχτα και για πάντα το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, με δεδομένο ότι έχουν ανατραπεί τα δημογραφικά δεδομένα, κάποια στιγμή δεν θα αντέξει. Διότι δεν υπάρχουν πια 4 εργαζόμενοι να στηρίζουν 1 συνταξιούχο. Αυτή ήταν η παραδοχή του σημερινού συστήματος όταν θεμελιώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Δεύτερον, διότι ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, αλλά και εκείνος που είναι μέχρι 35 χρονών, αν ο τελευταίος το επιλέξει, θα έχει έλεγχο πάνω στη σύνταξή του και το ύψος της. Δεν θα αποφασίζουν, δηλαδή, άλλοι για αυτόν, χωρίς αυτόν!

Τρίτον, διότι θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα του προσωπικού κουμπαρά η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις και θα ενισχυθεί τελικά η ανάπτυξη.

Και, τέταρτον, διότι όπως έχουν δείξει παρόμοια εγχειρήματα σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τελικά, μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλι­σμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν θα είναι μεγαλύτερες! Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάσαμε, οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων μπορεί να είναι αυξημένες από 43% έως και 68%. Δεν το λες και λίγο!

Απορώ, επομένως, για την κριτική η οποία ασκείται. Πολύ περισσότερο καθώς υπάρχει ένα σύστημα διπλής εγγύησης: Για τους σημερινούς ασφαλισμένους, όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει, θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα από τον προϋπολογισμό. Και για τους νεοεισερχόμενους, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις επενδύσεις των αποταμιεύσεών τους, το κράτος παρέχει εγγύηση ότι η σύνταξη δεν θα είναι χαμηλότερη από τις εισφορές που κατέβαλαν.

Για μένα, παραμένουν ορισμένα ερωτήματα έπειτα από όλα αυτά: Τι είναι αυτό που προτείνει η αντιπολίτευση; Τις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές;

Ποιο είναι το όραμά της; Να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν με τα ασφαλιστικά ταμεία;

Θέλουμε επιτέλους να γίνουμε Ευρώπη; Ή πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε μπροστά με την όπισθεν;

Το άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη δημοσιεύεται στα Νέα