Χίος: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες στο Βροντάδο που ήταν κρυμμένες σε ρεματιά

160

Η Χίος ετοιμάζεται για τον διάσημο ρουκετοπόλεμο και η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή. Σε έλεγχο βρέθηκαν 528 αυτοσχέδιες ρουκέτες που κατασχέθηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία.

Τη Μεγάλη Τρίτη (30-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, εντόπισαν σε υπαίθριο χώρο (ρεματιά) στην ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου στη Χίο, συνολικά 528 αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Οι ρουκέτες κατασχέθηκαν, ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χίου.

Ο ρουκετοπόλεμος είναι τοπική παραδοσιακή εκδήλωση, η οποία διεξάγεται κάθε Πάσχα στην κωμόπολη Βροντάδος στη Χίο. Είναι μια ελληνική παραλλαγή της ρίψης πυροτεχνημάτων στα μεσάνυχτα πριν την Κυριακή του Πάσχα. Δύο αντίπαλες ενορίες στην πόλη ξεκινούν ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.

Οι δύο αντίπαλες ενορίες είναι οι εκκλησίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής. Έχουν χτιστεί στις άκρες δύο λόφων, περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη. Τα άμεσα χτυπήματα για κάθε καμπαναριό υποτίθεται ότι υπολογίζονται για να καθοριστεί ο νικητής την επόμενη μέρα, αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε. Το αποτέλεσμα από αυτή τη φαινομενική διαφωνία είναι ότι και οι δύο κοινότητες συμφωνούν να διευθετήσουν το σκορ του επόμενου έτους και έτσι η αντιπαλότητα διαιωνίζεται. Τα κτίρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια πρέπει να προστατευτούν με φύλλα μετάλλων και πλέγμα για την περίσταση.

Την Κυριακή του Πάσχα οι αντίπαλες ομάδες μετράνε τις ρουκέτες που βρήκαν το στόχο τους και βγάζουν νικητή. Αρκετοί κάτοικοι είναι κατά του εθίμου, αλλά είναι μια σημαντική πηγή τουριστικού εισοδήματος για την περιοχή.

Πηγή: Law & Order