Δένδιας από Ρώμη: Κάναμε βήμα επανόδου στις διεθνείς συναντήσεις για Συρία και Λιβύη

727

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη.

 

Ως βήμα επανόδου στις διεθνείς συναντήσεις για τη Λιβύη, χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας το γεγονός της συμμετοχής του στη συνάντηση που οργάνωσαν στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ιταλίας καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Συρία.

Περιορισμένη συνάντηση κρατών

Η συνάντηση αυτή ουσιαστικά έγινε με αφορμή τη συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού κράτους» ISIS.

«Είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία είναι ότι σήμερα κληθήκαμε στη συνάντηση για τη Συρία, στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία» είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι είναι ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη».

Σημειώνεται ότι στη νέα διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη η Ελλάδα έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της προς τη Γερμανία για τον αποκλεισμό της και ουσιαστικά οι δηλώσεις Δένδιας αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πρόκειται να έχει στο μέλλον ενεργότερο ρόλο στις διεθνείς διεργασίες και fora για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Λανθασμένη διπλωματική τακτική

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε λανθασμένη διπλωματική τακτική της Τουρκίας τη θέση της για παραμονή των Τούρκων μισθοφόρων στη Λιβύη τονίζοντας ότι στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη η Τουρκία απομονώθηκε.

Ο κ. Δένδιας είχε πληθώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεων με ομολόγους του από τους συμμετέχοντες στο συνασπισμό κατά του ISIS.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Ρώμη μετά το τέλος της συνάντησης των ΥΠΕΞ της παγκόσμιας συμμαχίας κατά του Ισλαμικού κράτους:

Νίκος Δένδιας: Είχα σήμερα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση των κρατών που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του ISIS, και επίσης να έχω μία σημαντική σειρά διμερών συναντήσεων. Καταρχήν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και την Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πέραν αυτού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, την Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου και τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, καθώς και μία άλλη σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της βασικής διάσκεψης.

Πέραν αυτού, όμως, αυτό που είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία είναι ότι σήμερα κληθήκαμε στη συνάντηση για τη Συρία, στην περιορισμένη συνάντηση κρατών για τη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Pedersen. Νομίζω ότι είναι ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, παρ’όλα αυτά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που συμμετείχαν και δω, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν υπονομευτικά. Ο κ. Çavuşoğlu δήλωσε ότι έθεσε θέμα των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι είναι βασικοί συνεργάτες στον αγώνα κατά του ISIS, ενώ είναι γνωστός ο ισχυρισμός ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να μείνουν στη Λιβύη γιατί προβλέπονται απ’ το μνημόνιο.

Νίκος Δένδιας: Η χώρα έχει τοποθετηθεί σαφέστατα και στην τελευταία συνάντηση για τη Λιβύη η Τουρκία απομονώθηκε. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα. Υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν μόνο οι μισθοφόροι. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη θέση, όπως επίσης είναι και μια λανθασμένη διπλωματική τακτική να απομονωθεί. Αλλά αυτά τα οποία είπατε αφορούν την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη θέση, έχει μια θέση η οποία είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια θέση, η οποία οδηγεί στην δημιουργία δημοκρατικών κρατών, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Δημοσιογράφος: Η Ιταλία με τον κ. Di Maio συμπροήδρευσε σήμερα. Ταυτίζονται οι θέσεις μας; Ο κ. Di Maio επέμεινε πάρα πολύ κατά της τρομοκρατίας του ISIS, ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην Αφρική, άρα και στη Λιβύη.

Νίκος Δένδιας: Είναι προφανές ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά πλέον μια αίσθηση της ανάγκης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέραν των συνόρων της. Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική. Ακριβώς γι’ αυτό, πέρα από τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο ασφαλείας, μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα για την κατάσταση στο Σαχέλ. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της. Πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη.