Διάγγελμα Μπάιντεν για τις τράπεζες – «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές»

208
Μπάιντεν

«Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να «ανασάνουν πιο εύκολα ξέροντας ότι θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στο έθνος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές» συνέχιζε ο Μπάιντεν.

«Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε. Οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να αναπνεύσουν ευκολότερα γνωρίζοντας ότι θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Στο έκτακτο διάγγελμά του, ο ένοικος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπολίτες του επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς υπήρξε παρέμβαση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ύστερα από τις χρεοκοπίες δύο μεγάλων τραπεζών.

«Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται, εν γνώσει τους πήραν ρίσκο και όταν ο κίνδυνος δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους: έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Στην κυβέρνησή μου κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι όλοι οι καταθέτες στη Silicon Valley Bank και την Signature Bank θα προστατεύονται και θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους τη Δευτέρα το πρωί, με τα κεφάλαια να προέρχονται από ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί από τις τράπεζες της χώρας και από την πώληση των περιουσιακών στοιχεία των τραπεζών, όχι από τους φορολογούμενους.

«Δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι», επανέλαβε σήμερα ο Μπάιντεν.