Δίκη Τραμπ: Παρατείνεται η αγωνία, θα συσκεφθούν και την Πέμπτη οι ένορκοι

126

Οι δώδεκα ένορκοι που καλούνται να αποφασίσουν αν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένοχος ή όχι θα συνεχίσουν και την Πέμπτη τη σύσκεψη τους.

Γύρω στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, οι ένορκοι επέστρεψαν στη δικαστική αίθουσα έπειτα από περίπου πέντε ώρες, αλλά δεν είχαν καταλήξει σε απόφαση.

Ο δικαστής Χουάν Μαρτσάν τους απέπεμψε για σήμερα και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν αύριο Πέμπτη στις 09:30 (τοπική ώρα, 16:30 στην Ελλάδα), αφού πρώτα τους έδωσε κάποιες οδηγίες. Δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος για τους ενόρκους για να καταλήξουν σε απόφαση.

Οι ένορκοι -επτά άντρες και πέντε γυναίκες- έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να πάρουν απόφαση για μια δύσκολη δίκη, μια υπόθεση που μετρά έξι χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος, βρίσκεται αντιμέτωπος με συνολικά 34 κατηγορίες κακουργήματος μόνο με βάση τις μαρτυρίες και τα στοιχεία της υπόθεσης.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον πρώην πρόεδρο για «συνωμοσία και συγκάλυψη» και για προδοσία των ψηφοφόρων του 2016, καθώς παρανόμως παραποίησε τα οικονομικά αρχεία για να αποκρύψει την πληρωμή χρημάτων για να εξασφαλίσει την σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές.

Ο Τραμπ αρνείται ότι είχε σχέση με την Ντάνιελς και έχει δηλώσει αθώος σε αυτήμ την κατηγορία -την πρώτη από τις τέσσερις διαφαινόμενες ποινικές υποθέσεις – η οποία ενδέχεται να είναι η μόνη που θα οδηγηθεί σε δίκη πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ, οι ένορκοι πρέπει πρώτα να αποφασίσουν ότι παραποίησε οικονομικά έγγραφα και ότι το έκανε με ρητό σκοπό να διαπράξει άλλο έγκλημα.

Ο επικεφαλής συνήγορος υπεράσπισής του, Τοντ Μπλανς, προσπάθησε να αποδομήσει την αξιοπιστία του κεντρικού μάρτυρα της υπόθεσης, του Μάικλ Κόεν, χαρακτηρίζοντας τον πρώην «κακοποιό» του Τραμπ και «τον μεγαλύτερο ψεύτη όλων των εποχών», ενώ επέμεινε ότι δεν υπήρχε κανένα έγκλημα και καμία απόδειξη ότι ο Τραμπ ενορχήστρωσε το σχέδιο για την πληρωμή της Ντάνιελς. «Κάθε εκστρατεία σε αυτή τη χώρα είναι μια συνωμοσία για την προώθηση ενός υποψηφίου, μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν κάποιον να κερδίσει», πρόσθεσε ο Μπλανς, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσα και την ιδεολογία του πελάτη του, ο οποίος αμέτοχος παρακολουθούσε τις εξελίξεις.