Δημοσκόπηση Metron Analysis: Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ- Ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την ανάσα του ΚΚΕ

63

Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα.

Οι απώλειες συνεχίζονται για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς συγκριτικά με τον Οκτώβριο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει επιπλέον 1,8%, φθάνοντας πλέον το 10,2% στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 1,6% συγκριτικά με τον Οκτώβριο και φθάνει στο 12,2% και καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη δημοσκοπικά. Κέρδη 0,5% καταγράφει και η ΝΔ αγγίζοντας το 30,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία αγγίζει το 38,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 15,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέφτει στο 12,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 11,5%, η Ελληνική Λύση με 5,7%, οι Σπαρτιάτες με 3,8%, η Πλεύση Ελευθεριας με 3,4% και ΝΙΚΗ με 3,3%.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν περαιτέρω εκλογική υποχώρηση και καταγράφουν την συνθήκη κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά η πλειοψηφία (46%) εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Διαπιστώνεται, όμως, ότι 4 στους 10 κεντροαριστερούς πιστεύουν πως θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ.

Η ραγδαία πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η σταδιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται ανάγλυφα στα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου της ΜETRON Analysis από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι μισοί ψηφοφόροι (51%) του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του Ιουνίου παραμένουν συσπειρωμένοι στο κόμμα. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται προς το ΚΚΕ και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι την υψηλότερη συσπείρωση καταγράφει η Νέα Δημοκρατία (άνω του 80%) ενώ υψηλή συσπείρωση καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα με 41%. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας» με 31% ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά και δεν ξεπερνούν το 5%.