Διπλή δημοσκόπηση: Στα κόμματα οι ευθύνες για τα Τέμπη – Ο δικομματισμός και η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

170

Μία συν μία δημοσκόπηση ήρθαν στο φως το βράδυ της Πέμπτης. Η πρώτη, της METRON ANALYSIS για λογαριασμό του MEGA. Η δεύτερη, της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Κοινό του γνώρισμα, το ηχηρό «κατηγορώ» των ερωτηθέντων προς όλες τις κυβερνήσης, στον απόηχο του δυστυχήματος των Τεμπών. Ας εστιάσουμε στα επιμέρους ευρήματα:

Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS – Πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη
Οι πολίτες ερωτήθηκαν για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα και ήταν ξεκάθαροι. Υπάρχουν σε ποσοστό 94% ενώ μόλις 5% λέει ότι δεν υπάρχουν.

Η απάντηση αυτή όχι μόνο από αριστερούς και κεντρώους αλλά και από κεντροδεξιούς και δεξιούς. Έρχεται δε να ακυρώσει τη στρατηγική που ακολούθησε αρχικά η κυβέρνηση ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης κι ότι ήταν ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Ως προς το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία, 8 στους 10 πολίτες λένε όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ενώ το 19%, δηλαδή ένας στους 5 χρεώνει στη σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη.

Δημοσκόπηση PULSE – Περί Τεμπών και σιδηροδρόμου ο λόγος

Το 51% των πολιτών που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και η δύο. Το 5% επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ο δικομματισμός και η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

H METRON ANALYSIS «δείχνει» προβάδισμα 5,8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η PULSE την κατεβάζει στις 4.

Κοινό τους γνώρισμα, η πτώση στα ποσοστά των δύο κομμάτων και το «κλείσιμο» της ψαλίδας.