Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την πώληση F-35 και drones στα ΗΑΕ

341

Αλλαγή γεωπολιτικών ισορροπιών και συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με χαμένη την Τουρκία, θα φέρει η πώληση μαχητικών 50 F-35 και 18 drones Reaper στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ένα σημαντικό εμπόδιο να φεύγει από τη μέση την Τετάρτη.

Η εκατονταμελής αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη την πώληση των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, αξίας 23 δισεκ. δολαρίων (19 δισεκ. ευρώ), παρότι έγιναν προσπάθειες να μπλοκαριστεί με δύο ψηφίσματα. Η συμφωνία τελικά πέρασε από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία με μικρή πλειοψηφία (47 – 49 για το ψήφισμα για τα F-35, 46 – 50 για το ψήφισμα για τα drones). Με την απόκτηση των F-35 τα ΗΑΕ γίνονται η πρώτη αραβική χώρα με τόσο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι υποστηρικτές της πώλησης περιέγραψαν τα ΗΑΕ «ως σημαντικό συνεργάτη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή». Οι αντίπαλοι επέκριναν το Αμπού Ντάμπι για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στην Υεμένη, μια σύγκρουση που περιγράφεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο. Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε στο Κογκρέσο στις 10 Νοεμβρίου ότι ενέκρινε την πώληση των όπλων.

Πάντως, η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αναμένεται να στηρίξει τα δύο ψηφίσματα κατά της συμφωνία, με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να φέρεται έτοιμος να θέσει βέτο στα ψηφίσματα αυτά.

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η διοίκηση «αντιτίθεται σθεναρά» στα ψηφίσματα και ισχυρίστηκε ότι οι πωλήσεις όπλων «στηρίζουν άμεσα τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το Ισραήλ αρχικά αντέδρασε στην πώληση, θεωρώντας ότι θα χάσει το ποιοτικό του στρατηγικό/στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ανατολική Μεσόγειο (σήμερα μόνο το Ισραήλ έχει F-35) ωστόσο αργότερα ουσιαστικά υπαναχώρησε.

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα μέσω των λόμπι της πίεζε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για να μην περάσει η συμφωνία. Eφόσον  της πώλησης F-35, (για τα οποία ενδιαφέρεται η χώρα μας) στο Αμπού Ντάμπι μαζί με την απόκτηση Rafale από την Ελλάδα, προκαλεί δραματικό στρατιωτικό μειονέκτημα στην Τουρκία στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο δαπανών Άμυνας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος.