«Ελλάδα 2021»: Κυκλοφόρησε η 4σέλιδη αναμνηστική έκδοση της Επιτροπής για την 25η Μαρτίου

422

Περιλαμβάνει τα μηνύματα των πολιτειακών και πολιτικών ηγετών της χώρας.

 

Κυκλοφόρησε η τετρασέλιδη αναμνηστική έκδοση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Η έκδοση εμφανίστηκε σήμερα ως κάλυμμα στις ημερήσιες εφημερίδες, ενώ είναι προσβάσιμη και σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, όπου μπορεί ο καθένας να την κατεβάσει στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.greece2021.gr/200-xronia-eleutherias/index.html

Στην έκδοση περιλαμβάνονται μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και για την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια. Περιλαμβάνονται, επίσης, πληροφορίες για το έργο και τις δραστηριότητες της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η έκδοση είναι πλαισιωμένη με πίνακες σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, όπως, για παράδειγμα, του Ευγένιου Ντελακρουά, του Θεόδωρου Βρυζάκη, του Νικόλαου Γύζη, του Νικηφόρου Λύτρα, που αναπαριστούν σημαντικές στιγμές της Επανάστασης, καθώς και με αποφθέγματα εμβληματικών μορφών της εποχής, όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Ρήγα Φεραίου και του Ιωάννη Μακρυγιάννη.

Ακολουθούν τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας που περιλαμβάνονται στην τετρασέλιδη αναμνηστική έκδοση:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Το 1821 οι Έλληνες επαναστάτησαν για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να ανακτήσουν την κυριαρχία τους. Δεν αγωνίστηκαν όμως, με ηρωισμό και αυταπάρνηση, μόνο για την ανεξαρτησία, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία. Θέλησαν να οικοδομήσουν ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο, στα πρότυπα της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Συνέλαβαν το πνεύμα της εποχής τους και εμπνεύστηκαν από τις αξίες της νεωτερικότητας και το ορμητικό κίνημα του συνταγματισμού. Μερικούς μήνες μετά την κήρυξη της Επανάστασης, η χώρα αποκτά στην Επίδαυρο το πρώτο της Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», ένα σύμβολο για τον εθνικό μας αυτοκαθορισμό. Στα Συντάγματα του Αγώνα κατοχυρώθηκαν η δημοκρατική αρχή, ο πολιτικός φιλελευθερισμός και η διάκριση των λειτουργιών. Η βούληση του Έθνους, ενιαία και αδιαίρετη, συνιστά την πηγή της κυριαρχίας και της νομιμοποίησης της εξουσίας. Στα ιδρυτικά κείμενα της σύγχρονης Πολιτείας μας έχουν τεθεί, με τον πιο πανηγυρικό και δεσμευτικό τρόπο, όλα αυτά που ενώνουν και συνέχουν το λαό μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η γιορτή των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης για την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία ανακαλεί το παρελθόν και προσκαλεί το μέλλον. Γιατί μετατρέπει την Ιστορία σε ζωογόνο καύσιμο που κινεί την εθνική εξέλιξη. Εδώ και δύο αιώνες, η πατρίδα μας βάδισε σε φωτεινές λεωφόρους, αλλά και σε σκοτεινά μονοπάτια. Πάντοτε, όμως, η δόξα της αποκρυσταλλωνόταν σε δημιουργία και η δυσκολία σε ωριμότητα. Και, καθώς την εκστρατεία για την εθνική ολοκλήρωση διαδέχτηκαν οι αγώνες για πλήρη Δημοκρατία και οικονομική και κοινωνική ευημερία, στον τόπο αυτό οικοδομήθηκε ένα ισχυρό και σύγχρονο Κράτος. 25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2021. Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του Γένους, οι Έλληνες δίνουμε σήμερα συνέχεια στο νόημα του ρήματος «Επαναστατώ» με πολλά άλλα: Αναστοχάζομαι και Συμπεραίνω. Κρίνω και Αναθεωρώ. Ανανεώνω και Προχωρώ. Εμπνέομαι και Δημιουργώ. Κυρίως, όμως, μένω πάντα υπερήφανος!

Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Διακόσια χρόνια μετά, η Επανάσταση του 1821 μας θυμίζει ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται. Kερδίζεται με αγώνες. Οι δικοί μας «αβράκωτοι» εξεγέρθηκαν ενάντια σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία και στους «φρόνιμους» της εποχής. Με τις θυσίες τους έγιναν σύμβολο του πνεύματος του Διαφωτισμού, με το όραμα της ελευθερίας πέτυχαν το ακατόρθωτο. «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι», έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός. Τιμούμε την Επανάσταση με τελετές, αλλά και με πράξεις. Η κληρονομιά του γενναίου χθες αποτελεί οδηγό για το δύσκολο σήμερα. Η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη παραμένουν επίκαιρα αιτήματα και στόχοι αγώνα.

Φώφη Γεννηματά
Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

Διακόσια χρόνια από την Eπανάσταση, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά. Έχει μεγαλώσει, είναι ισχυρή, εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι περήφανοι για τους αγώνες και τους ήρωές τους. Η Ελλάδα χωρίς τα λάθη του χθες κοιτά μόνο το αύριο. Με πίστη στις δυνάμεις της και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, με αξιοπρέπεια στη ζωή, Δημοκρατία και Ειρήνη. Η Ελλάδα πάει μπροστά, στοχεύει ψηλά.

Δημήτρης Κουτσούμπας
Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Η αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε βήμα στην κοινωνική πρόοδο και επαναστατική απάντηση στα τότε αδιέξοδα. Ήταν προϊόν της δράσης των λαϊκών δυνάμεων της εποχής και όχι επίφαση «ομοψυχίας». Διακόσια χρόνια μετά, μας διδάσκει ότι η λαϊκή ενότητα και πάλη είναι αυτή που μπορεί να φέρει σε πέρας τα σημερινά ιστορικά προτάγματα, να προχωρήσει στο νέο κοινωνικά αναγκαίο, στη μελλούμενη Επανάσταση στον 21ο αιώνα.

Γιάνης Βαρουφάκης
Γραμματέας του ΜέΡΑ25

Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της Υποτέλειας και της Περιπέτειας. Οι εξεγερμένοι του 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες επειδή, με πλήρη συνείδηση ότι χτυπούσαν τη γροθιά στο μαχαίρι, επέλεξαν την Περιπέτεια γνωρίζοντας πως η χειρότερη μορφή περιπέτειας είναι η υποτέλεια. Αυτή τους την επιλογή γιορτάζουμε 200 χρόνια μετά.

Τα κείμενα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που περιλαμβάνονται στην αναμνηστική έκδοση:

-200 χρόνια μετά την Επανάσταση, 200 χρόνια ελευθερίας.
-Το 1821 οι πρόγονοί μας άναψαν τη φλόγα της ελευθερίας και άνοιξαν το δρόμο για το συναρπαστικό ταξίδι του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
-200 χρόνια μετά, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τιμούμε ενωμένοι τη μεγάλη μας επέτειο.
-Με περηφάνια για όλα όσα καταφέραμε να πετύχουμε και αυτοπεποίθηση απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Μέσα από δράσεις που προέρχονται από την ίδια την κοινωνία, αφήνουμε, ο καθένας και η καθεμία, το δικό μας αποτύπωμα στη σπουδαία επέτειο.
-1827 προτάσεις από Περιφέρειες, Δήμους, ιδρύματα, συλλόγους, φορείς, ενεργούς πολίτες

Προβάλλουμε την πατρίδα μας σε όλο τον κόσμο, με επετειακές εκδηλώσεις και στις πέντε ηπείρους, όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού.
-319 προτάσεις για δράσεις από την Ομογένεια και τις Επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες

Αναδεικνύουμε την ιστορία μας, τα πρόσωπα και τα γεγονότα των 200 χρόνων της νεότερης Ελλάδας
-Συνέδρια, ερευνητικές δραστηριότητες, εκθέσεις, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες

Στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και αφήνουμε μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
-Δράσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Με συναίσθηση της συγκυρίας, συστρατευόμαστε στη μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας.
-Χρηματοδότηση της έρευνας για το πρώτο ελληνικό φάρμακο κατά της Covid-19
-Δωρεά 18 κινητών κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μέσα από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποκτούμε όλοι τη δυνατότητα να κρατήσουμε στα χέρια μας τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
-Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την υλοποίηση δράσεων, τα οφέλη των οποίων θα επιστρέψουν στην κοινωνία

Όλοι μαζί, γιορτάζουμε, συμμετέχουμε, οραματιζόμαστε, μέσα από τις τέσσερις εμβληματικές δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»:

1.Τη διοργάνωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040»
2.Τη δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη
3.Τις «Γιορτές των πόλεων» στις 21 & 22 Ιουνίου
4.Τη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821»

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη
Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Δύο αιώνες σύγχρονη Ελλάδα. Οι Έλληνες προχωρήσαμε, αντέξαμε στις δυσκολίες, προκόψαμε σε κάθε γωνιά της γης. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, παίρνουμε δύναμη από την ιστορία μας για να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία. Φωτίζουμε την πορεία μας στο χρόνο, τις αξίες και τους ανθρώπους μας. Πυκνώνουμε τους δεσμούς μας και συμβάλλουμε στην επόμενη μέρα. Κουβαλώντας τις μνήμες μας, χτίζουμε τα οράματά μας. Που κι αν δεν είναι κοινά, χωράνε όλα στην κοινή μας πατρίδα. Το 2021 τιμούμε τα 200 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας, σε μια χρονιά γεμάτη Ελλάδα.