Εμανουέλ Μακρόν: «Καμία κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία» αν η Ρωσία προσπαθήσει να καταλάβει την Οδησσό ή το Κίεβο

726

Ο Ε.Μακρόν στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων της γαλλικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε πως η Γαλλία θα κάνει ότι χρειάζεται «χωρίς όρια» και «χωρίς κόκκινες γραμμές» για να στηρίξει την Ουκρανία, όταν ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωνε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union), ότι δεν πρόκειται να πολεμήσουν Αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία και ότι βασικό μέλημα του είναι η συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με την αντιπολίτευση, φέρεται να αποκάλυψε το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πραγματοποιήσιμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας L’Indépendant, o επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Fabien Roussel αποκάλυψε ότι ο Μακρόν είπε ότι θα σταλούν γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος εάν υπάρξει προσπάθεια κατάληψης της Οδησσού ή του Κιέβου από τη Ρωσία.

«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέμβαση» εκ μέρους της Γαλλίας είπε.

Οι ηγέτες όλων των γαλλικών κομμάτων αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την παράλογη αυτή σκέψη του Ε.Μακρόν για αποστολή γαλλικών στρατευμάτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να έχει συνομιλίες με την αντιπολίτευση πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με τη συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη πρόσφατα με την Ουκρανία.

Η ψηφοφορία Θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Macron και ο Volodymyr Zelensky υπέγραψαν διμερή συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας.

Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί με διάρκεια 10 ετών και αφορά την προμήθεια σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, συμβατού με τα όπλα του ΝΑΤΟ, την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.

Προβλέπει επίσης την οργάνωση κοινής παραγωγής όπλων στην Ουκρανία με γαλλικές εταιρείες.

Η συνάντηση του Μαρόν με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.

Οι ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων τον κατηγόρησαν ότι έσυρε τη χώρα στη σύγκρουση με επιπολαιότητα και επίσης τον επέπληξαν ότι δεν συμβουλεύτηκε την Εθνοσυνέλευση για αυτά τα θέματα.

«Οι χάρτες του ουκρανικού μετώπου προβλήθηκαν στις οθόνες και ο πρόεδρος επέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ρωσική επιθετικότητα και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας την ανάγκη για ένα άλμα ως προς την υποστήριξη του Κιέβου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού (RN – Marine Le Pen) Jordan Bardella και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Fabien Roussel απέρριψαν τη θέση του Macron.

Ο Bardella τόνισε ότι η ίδια η Γαλλία δεν πρέπει να ξεκινήσει μία σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Μπορούμε να βρούμε πολλές λύσεις εκτός από το να οδηγηθούμε σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Η θέση της Γαλλίας είναι να μεταφέρει τη φωνή του κόσμου και όχι τον πόλεμο.

Η εντύπωσή μας είναι ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός τα έχουν χάσει.

Πρέπει να τραβήξουμε κόκκινες γραμμές, ώστε η Γαλλία να μην γίνει συνένοχος στη σύγκρουση», σημείωσε o Bardella.

Ο αρχηγός του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Manuel Bompard δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν ότι έφυγε με ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, τονίζοντας ότι θα ήταν καλύτερα «ο πρόεδρος να επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου».

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Eric Sciotti, από την πλευρά του, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για γαλλική συνενοχή στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Παραδέχτηκε επίσης ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χρησιμοποίησε τη βοήθεια προς την Ουκρανία για προεκλογικούς λόγους (σ.σ. Ευρωεκλογές) και το χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Μαρκρόν είχε δηλώσει ότι η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συναίνεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Σχολιάζοντας τα λόγια του Γάλλου προέδρου, το Κρεμλίνο είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.