Εμβόλιο κορωνοϊού και εγκυμοσύνη.

301

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα που αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις έρευνες των εμβολίων.

Διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της COVID φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή το κύημα. Ωστόσο, επειδή οι κλινικές δοκιμές δεν περιλαμβάνουν οι δοκιμές σε εγκύους συστήνεται να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση.

Γιατί πρώτοι οι άνω των 85 ετών

Αναφερόμενη στην προτεραιότητα που δίνεται στους πολίτες από 85 ετών και άνω, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, μπήκαν στα νοσοκομεία, τους αναπνευστήρες και σε υψηλό ποσοστό δεν βγήκαν από τα νοσοκομεία».

Μάλιστα, κάλεσε τους νεότερους να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους χώρους εμβολιασμού κάνοντας λόγο για «ηθική υποχρέωση», ένας είδους αντίδωρου για την περιποίηση που έλαβαν μικρότεροι.

Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται και οι δύο δόσεις στο ενδεδειγμένο διάστημα καθώς αν δεν γίνει η δεύτερη δόση πάει χαμένη η πρώτη, ενώ η πλήρης ανοσοποίηση επιτυγχάνεται και με τις δύο.

«Η πρώτη δόση του εμβολιασμού, η πρωτογενής ανοσοποίηση, φέρνει, γνωρίζει στο ανοσολογικό, το αντιγόνο του εμβολίου. Με αυτή τη γνωριμία αναπτύσσονται αντισώματα» σημείωσε.

Επίσης, μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης.

Η ίδια ζήτησε να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για έγκυο και για κύημα.