Ενεργειακός πονοκέφαλος: Νέα εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου

290
Gas pipelines are pictured at the Atamanskaya compressor station, facility of Gazprom's Power Of Siberia project outside the far eastern town of Svobodny, in Amur region, Russia November 29, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνουν εκ νέου τα κέρδη τους καθώς επέστρεψαν φόβοι για παρατεταμένη διακοπή της ροής μέσω ενός μεγάλου αγωγού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξάνονται έως και 8%, αφού έκλεισαν σε ρεκόρ την Παρασκευή. Ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα.

Ηδη η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Μόσχα ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα ακριβώς μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου».

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Το έθνος αξιολογεί την ανάγκη παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών, ένα μέτρο που θα αντιπροσώπευε μια στροφή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Την Παρασκευή, η Gazprom είπε ότι απαιτούνται εργασίες στη μοναδική λειτουργική τουρμπίνα του αγωγού που λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 20% εδώ και εβδομάδες.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε στα 265 ευρώ την μεγαβατώρα. Τρέχει ένα σερί πέντε εβδομάδων ανόδου, θυμίζει το Bloomberg.