Ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα "βλέπει" ο επικεφαλής του EWG

227

Ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup σχολίασε πως αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους «είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πως προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί». Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξήγησε ότι θα χρειαστεί «κάτι μεταξύ μιας κανονικής εποπτείας και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος».

Τόνισε δε πως «τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στον σωστό δρόμο».

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης ο κ. Φάιλμπριφ είπε ότι το πιο σημαντικό είναι η «επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF» και συμπλήρωσε πως «όταν η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή, τότε η επέκταση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη». Υπενθύμισε ότι στα ενδεχόμενα, που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η πιθανότητα να εξαγοραστούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τα δάνεια του ΔΝΤ.