Έντονος διάλογος Μηταράκη–Μάγιερ στο Φόρουμ των Δελφών για το μεταναστευτικό

683

«Δεν κάνουμε διακρίσεις απέναντι στους πρόσφυγες».

 

Έντονος ήταν ο διάλογος ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιο για τη Μετανάστευση Στέφαν Μάγιερ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όταν ο κ. Μάγερ πρότεινε στις ελληνικές αρχές «να βελτιώσουν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για όσους είναι αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα για να μειώσουμε τον παράγοντα έλξης για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις», ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Ο κ. Μάγιερ αναφέρεται στις δευτερογενείς ροές, αλλά όταν έχουμε τις πρωτογενείς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους λαθρεμπόρους που εμπορεύονται τους ανθρώπους και τους φτάνουν μέχρι τη Βιέννη».

Σημείωσε ακόμα ότι στην Ελλάδα που βγαίνει από ένα δεκαετές πρόγραμμα λιτότητας δεν υπάρχουν περιθώρια για ευρύ κοινωνικό πρόγραμμα στέγασης, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να δαπανήσει πολλά χρήματα για την κοινωνική στέγαση. «Άρα λοιπόν δεν κάνουμε διακρίσεις απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν απέναντι στους Έλληνες τα ίδια οφέλη» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Απαντώντας δε στην αιχμή του κ. Μάγερ, περί ταξιδιωτικών εγγράφων που δίνονται από την Ελλάδα σε μετανάστες, ο κ. Μηταράκης, υπογράμμισε: «Όπως ξέρετε η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων είναι μια υποχρέωση η οποία πηγάζει από τη Συνθήκη της Γενεύης. Θα ήταν παραβίαση των διεθνών μας υποχρεώσεων εάν αρνούμασταν σε οποιοδήποτε αναγνωρισμένο πρόσφυγα το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα».