Επεισόδιο στη Νότια Σινική Θάλασσα: Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την Κίνα για παρενόχληση από την ακτοφυλακή [vid]

171

Οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν σήμερα την κινεζική ακτοφυλακή ότι έκανε χρήση εκτοξευτήρων ύδατος εναντίον δύο σκαφών τους και ότι εμπόδισε την πρόσβαση σ’ ένα διαφιλονικούμενο ύφαλο στη Νότια Σινική Θάλασσα, με το Πεκίνο να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι «απώθησε» τα πλοία αυτά.

«Η κινεζική ακτοφυλακή εγκατέστησε και πάλι ένα πλωτό φράγμα 380 μέτρων που περιορίζει την πρόσβαση στη ζώνη» του υφάλου Σκάρμπορο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων. Ένα παρόμοιο πλωτό φράγμα είχε εγκατασταθεί από την Κίνα το Σεπτέμβριο 2023 στο ίδιο σημείο, πριν το διαλύσει μερικές ημέρες αργότερα η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή.

Κοντά στον ύφαλο αυτό με τη μορφή ατόλης, τον έλεγχο του οποίου πήρε το 2012 η Κίνα, είχε συμβεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κινεζική ακτοφυλακή και φιλιππινέζικα σκάφη, ένα της ακτοφυλακής και το άλλο του γραφείου αλιευμάτων, που είχαν έρθει για να ανεφοδιάσουν με καύσιμα και τρόφιμα αλιείς που εργάζονταν στον τομέα. «Παρά την παρενόχληση και τις προκλήσεις της κινεζικής ακτοφυλακής, τα σκάφη (…) κράτησαν τις θέσεις τους και συνέχισαν τη θαλάσσια περιπολία τους», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Φιλιππίνων.

Το σκάφος της ακτοφυλακής έγινε στόχος και από τις δύο πλευρές εκτοξευτήρων ύδατος που του προκάλεσαν ζημιές στα κιγκλιδώματα και τους υαλοπίνακές του. Οι ζημιές αυτές «αποδεικνύουν την ισχυρή πίεση του νερού που χρησιμοποιήθηκε από την κινεζική ακτοφυλακή κατά την παρενόχληση εκ μέρους της των φιλιππινέζικων σκαφών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Κίνα ανέφερε ότι «απώθησε» φιλιππινέζικα πλοία. «Στις 30 Απριλίου, η κινεζική ακτοφυλακή, σύμφωνα με το νόμο, απώθησε το πλοίο 4410 της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής και το πλοίο 3004 της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, που είχαν εισέλθει στα ύδατα κοντά στη νησί Χουανγκγιάν», ανέφερε σε ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία του υφάλου Σκάρμπορο.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα -ένα σημαντικό σταυροδρόμι των θαλάσσιων εμπορικών οδών, προς μεγάλη απογοήτευση παράκτιων χωρών. Ο ύφαλος Σκάρμπορο βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων δυτικά του κύριου νησιού των Φιλιππίνων, του Λουζόν και σε απόσταση σχεδόν 900 χιλιομέτρων από το κινεζικό νησί Χαϊνάν, νότια της ηπειρωτικής Κίνας.

Πηγή: OnAlert.GR