Εξαναγκάζουν τα Κέντρα Κατάρτισης να κάνουν τη δουλειά της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), αλλιώς τα κλείνουν!

268

Μετά το φιάσκο της κατάρτισης των επιστημόνων η κυβέρνηση συνέχισε τον εμπαιγμό της, επιβάλλοντας αυστηρά κριτήρια και υπέρογκες υποχρεώσεις στα Κέντρα κατάρτισης (ΚΔΒΜ).

Σύμφωνα με τον νόμο 4912/2022 τα κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) υποχρεούνται μετά από κατάρτιση ΜΟΝΟ 80 ωρών σε προγράμματα Voucher ανέργων και εργαζομένων σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες να:

Α. Εξασφαλίσουν την εργασία εντός 12μήνου στο 50% των ανέργων καταρτισθέντων και

Β. να διατηρήσουν την εργασία για 12 μήνες το 90% των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης 50.000 Ανέργων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ο διοικητής κος Πρωτοψάλτης ζητά να διδαχθούν όλοι οι άνεργοι, ανεξαρτήτως της ειδικότητας τους- εάν έχουν- στις Πράσινες Δεξιότητες και συγκεκριμένα στα εκπαιδευτικά αντικείμενα:

• Κυκλική οικονομία
• Ανανεώσιμες πηγές ΑΠΕ
• Προγραμματισμός Smart Building
• Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων
• Βιώσιμη Διαχείριση Περιβάλλοντος
• Αγροδιατροφή και
• Αειφορική Δασοκομία

Με άλλα λόγια, ο άνεργος που δεν έχει καταρτιστεί ποτέ στις πράσινες δεξιότητες ή και στις ψηφιακές δεξιότητες θεωρείται ικανός μετά από 80 ώρες κατάρτιση να έχει την δυνατότητα να ενταχθεί στην αγορά εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο.

Μαγικά θα κάνουν τα ΚΔΒΜ;

Το χειρότερο; Προκειμένου να απαλλαχθεί από την υποχρέωση της εξεύρεσης εργασίας στους ανέργους, η ΔΥΠΑ ρίχνει το μπαλάκι στα Κέντρα Κατάρτισης και τα υποχρεώνει να εντάξουν στις αρμοδιότητες τους την επαγγελματική αποκατάσταση των καταρτιζομένων – και μάλιστα με ποινή αποτυχίας την άρση αδείας!

Την ίδια ώρα, επιβάλλεται περιορισμός των καταρτιζόμενων σε κάθε επιχείρηση ΚΔΒΜ σύμφωνα με τον τριετή τζίρο της επιχείρησης.
Δηλαδή, περιορίζουν ανεξέλεγκτοι την ελεύθερη αγορά σύμφωνα με τον τζίρο.

Δυστυχώς, φαίνεται πως ο κλάδος των ΚΔΒΜ εντάσσεται στο ασφυκτικό και κατευθυνόμενο πλαίσιο ρύθμισης και ελέγχου της Κυβέρνησης λόγω των μεγάλων κονδυλίων που τους παρέχονται από το ταμείο ανάκαμψης και των Ευρωπαϊκών πόρων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από 1000 επιχειρήσεις ΚΔΒΜ απέμειναν μόνο 158, που μόνον αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνιστικά και σε προγράμματα Voucher.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Υπηρεσία ΔΥΠΑ έχει στην διάθεσή της 1 δισεκατομμύριο προς κατάρτιση και πιστοποίηση σε προγράμματα Voucher. Όσο λιγότερα Κέντρα υπάρχουν, τόσο λιγότεροι μοιράζονται τα χρήματα…

Είναι δε απορίας άξιο το που πήγαν τα 340 εκατομμύρια που περίσσεψαν από το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Θα ενταχθούν στο Νέο Πρόγραμμα, ή θα εξαφανιστούν και αυτά;