Εξιτήριο παίρνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Ο Μπάιντεν διέθεσε τον προσωπικό του ιατρό

435

Εξιτήριο από το νοσοκομείο αναμένεται να πάρει τις προσεχείς ώρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος είχε εμφανίσει αδιαθεσία μετά την πτήση του από την Κωνσταντινούπολη στην Ουάσινγκτον και εισήχθη στο νοσοκομείο George Washington University, όπου τέθηκε υπό ιατρική παρακολούθηση. Συνεργάτες του ανέφεραν από την πρώτη στιγμή ότι το αίτιο της αδιαθεσίας ήταν η μακρά πτήση και η κόπωση λόγω του φορτωμένου προγράμματός του.

Οι ίδιοι επισήμαιναν ότι η προγραμματισμένη -για σήμερα, Δευτέρα- συνάντηση του προκαθημένου της Ορθοδοξίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν θα γίνει κανονικά.

Προσωπικό ενδιαφέρον Μπάιντεν -Διέθεσε τον προσωπικό του ιατρό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκδήλωσε προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις πληροφορήθηκε ότι εισήχθη στο νοσοκομείο διέθεσε τον προσωπικό του ιατρό στις υπηρεσίες του κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την ίδια πηγή, ο προσωπικός γιατρός του Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη και προσφέροντας εάν χρειαστεί τις υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρθολομαίος είναι ευδιάθετος και δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για την υγεία του και όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Κανένας λόγος ανησυχίας

Την ίδια άποψη, δηλαδή ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο κ. Ελπιδοφόρος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα όλων των ιατρικών εξετάσεων ήταν εξαιρετικά και έτσι ο κ. Βαρθολομαίος θα πάρει εξιτήριο και θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα του, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«(Ο Πατριάρχης) είναι πολύ χαρούμενος. Ήθελε να βγει απόψε (σ.σ. χθες, Κυριακή). Οι γιατροί του είπαν “όχι Παναγιώτατε απόψε”. Ήταν σαν το λιοντάρι στο κλουβί. Οπότε αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα, Δευτέρα) θα τον έχουμε κοντά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την τέλεση της πρωινής λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέφτηκε μαζί με τον Μητροπολίτη Γερών Χαλκηδόνος Εμμανουήλ τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όπως είπε, το μεσημέρι της Κυριακής συνάντησε έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν που είχε αντικρίσει το πρωί. «Ήταν ευδιάθετος, χαρούμενος, είχε χιούμορ και μάλιστα μας είπαν ότι ήθελε να φάει πράγματα που δεν τρώει ένας κλασικός ασθενής και ρωτήσαμε τους γιατρούς και μας είπαν ότι δεν είναι καθόλου ασθενής και μπορεί να φάει ότι θέλει», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ξεκίνησε το πρόγραμμά του αμέσως μετά την πτήση

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνώρισε ότι πρέπει να κάνει μια καλύτερη διαχείριση της ενέργειας και του χρόνου του προκειμένου να φροντίζει την υγεία του. Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, «η θυσιαστική διάθεση του Πατριάρχη ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και στις προσδοκίες της θέσεως του τον κάνουν συχνά να παραμελεί την προσωπική του υγεία, αλλά πλέον δεν πρέπει να το κάνει αυτό και τον πείσαμε και νομίζω ότι το κατάλαβε».

Τέλος, ο κ. Ελπιδοφόρος απέδωσε τη νοσηλεία του Πατριάρχη στην υπερβολική κόπωση, λέγοντας ότι «ήταν η συσσώρευση της κόπωσης όλων αυτών των ημερών που προηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με τους εορτασμούς της τριακονταετίας της Πατριαρχίας του αλλά και των προηγούμενων ημερών όπου ταξίδεψε ο Πατριάρχης στην Ρώμη και σε άλλες πόλεις. Αυτό, όμως, που πραγματικά τον καταπόνησε ήταν το αεροπορικό ταξίδι και αμέσως μετά, όπως το κάνει συνήθως ο Πατριάρχης μας, ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα του και αυτό τον κούρασε. Αυτή η κούραση του προξένησε αυτή την αδιαθεσία την Κυριακή το πρωί και έτσι για προληπτικούς λόγους μετακομίστηκε στο νοσοκομείο».