Ευρωεκλογές 2024: Υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αλλά ουδείς τιμωρείται όταν απέχει αδικαιολόγητα

2653

Μάλλον παρωχημένος είναι ο νόμος που διέπει τις εκλογές και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, η οποία – για όσους δεν το γνωρίζουν – είναι υποτίθεται… υποχρεωτική.

Τι αναφέρει όμως ο νόμος για εκείνους που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ.5 του Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ.26/2012).

Κατ` εξαίρεση η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό (άρθρο 117 παρ. 2 του π.δ.26/2012).

Οι ανωτέρω διατάξεις δεν δείχνουν να έχουν εμποδίσει μέχρι σήμερα ένα τεράστιο μερίδιο του πληθυσμού να μην ψηφίζει. 46% ήταν η αποχή τον περασμένο Ιούνιο και η τάση συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες είναι ξεκάθαρα πτωτική. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι με την επιστολική ψήφο η συμμετοχή θα αυξηθεί, η αποχή στις ερχόμενες ευρωεκλογές ενδέχεται να υπερβεί το ήμισυ των ψηφοφόρων.