Φλωρίδης: Στη φυλακή οι εμπρηστές και δήμευση της περιουσίας τους – Ακόμα και στους υπαίτιους εξ αμελείας

214

Δύο άξονες διέπουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου Δικαιοσύνης, το οποίο ανακοινώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με τον Γιώργο Φλωρίδη: Την επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης και τον περιορισμό της ατιμωρησίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε την προσπάθεια επιτάχυνσης απονομής της ποινική Δικαιοσύνης αλλά και τον περιορισμό του φαινομένου της ατιμωρησίας που είναι γενικευμένο ως αίσθηση στην ελληνική κοινωνία.

«Τώρα πώς μπορεί να επέλθει επιτάχυνση. Ένας τρόπος είναι να ενισχύσουμε τη λεγόμενη ποινική διαπραγμάτευση πριν να ασκηθεί δίωξη στο δικαστήριο. Δίνουμε και το δικαίωμα αυτό για πρώτη φορά στον εισαγγελέα να καλεί ο ίδιος τον κατηγορούμενο στην υποκατηγορία και να του πει ότι υπάρχει από την πολιτεία μια πρόταση όσον αφορά να παραδεχτείς την ενοχή σου κι επομένως πάμε να δούμε το ζήτημα της ποινής, το οποίο θα επικυρώσει ένα δικαστήριο άμεσα να τελειώνουμε. Αυτό το σύστημα δουλεύει πάρα πολύ καλά στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Αγγλία και στην Αμερική».

«Ένας άλλος τρόπος είναι ότι από αρκετά αδικήματα αφαιρούμε το στάδιο του να εκδίδεται και βούλευμα. Άρα δηλαδή μόλις τελειώσει η ανάκριση και πάρει εισαγγελέας την υπόθεση στα χέρια του, μπορεί να στείλει την υπόθεση κατευθείαν στο ακροατήριο αν θεωρεί ότι οι ενδείξεις είναι επαρκές να ζητήσει από το συμβούλιο να βγει απαλλακτικό βούλευμα να τελειώνουμε».

Ο κ. Φλωρίδης επισήμανε ότι τα κακουργήματα θα τιμωρούνται πλέον με 20 χρόνια, αντί για 15, ενώ θα δίνεται προτεραιότητα στις δίκες για εμπρησμούς και τροχαία δυστυχήματα.

«Στα αδικήματα του εμπρησμού, όπου εκεί τα πράγματα γίνονται ανελέητα, δηλαδή εκεί θα πας φυλακή ό,τι και να γίνει. Αυτό που εισάγουμε τώρα είναι τη δυνατότητα που θα έχει το δικαστήριο να δημεύσει και την περιουσία σου, ακόμα και στους εξ αμελείας εμπρησμούς», τόνισε.

Σχετικά με την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι όποιος περάσει με κόκκινο και σκοτώσει άνθρωπο, θα πηγαίνει φυλακή.

«Όταν παραβιάσεις το κόκκινο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώσεις ή να τραυματίσεις σοβαρά άνθρωπο, τότε πας κακούργημα, πας μέσα», είπε ο κ. Φλωρίδης.