Φορολογικό νομοσχέδιο – Ανδρουλάκης: Χαρακτηρίζετε φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες

2334

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι είναι αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό και δεν δημιουργεί φορολογική συνείδηση. Ο κ. Ανδρουλάκης, επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού την ώρα που μιλούσε ο ίδιος, λέγοντας σκωπτικά πως «η παρουσία του πρωθυπουργού, ήταν περιττή. Δεν έκατσε να συζητήσει το νομοσχέδιο που πλήττει χιλιάδες Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι ένα νομοσχέδιο μεταρρύθμισης, αλλά αντιθέτως νομιμοποιεί την φοροδιαφυγή και ευνοεί όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα. Πρόσθεσε δε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατατάσσει συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δέχθηκε έναν «ασύμμετρο πόλεμο» από τα μέσα ενημέρωσης, που το κατηγορούσαν για φοροεπιδρομή και σχέδιο «Κατρούγκαλου». Τελικά όμως, όπως είπε, η κυβέρνηση χάιδευε προεκλογικά αυτιά και όταν ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, «έχουν το θράσος να λένε ότι είναι λαϊκιστές, αλλά προεκλογικά εσείς ήσασταν».

Υποστήριξε, δε, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «πέρασε» με διαδικασίες fast track χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κοινωνική και οικονομική διαβούλευση. Έπρεπε, όπως τόνισε, να καθίσουν φορείς και εταίροι σε ένα τραπέζι να συζητήσουν αυτό το μεγάλο θέμα το οποίο, κατά τον κ. Ανδρουλάκη, δημιουργεί αδικίες στη ζωή, στο κοινωνικό κράτος και το επιχειρείν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτενή αναφορά στην έλλειψη βούλησης και μέτρων κατά τις μεγάλης φοροδιαφυγής στα καύσιμα καλώντας τη κυβέρνηση να εφαρμόσει ξανά το σύστημα εισροών-εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την κορυφή έως τα πρατήρια, που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ το 2009.

«Γιατί στον πέμπτο χρόνο της θητείας σας δεν είστε σε θέση να δημιουργήσετε ένα ψηφιακά προηγμένο μοντέλο στοχευμένων ελέγχων;», παρατήρησε και κατέθεσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα φορολόγησης.

Όπως τόνισε, «η φοροδιαφυγή συνιστά μεγάλη κοινωνική αδικία που οδηγεί σε αύξηση των ανισοτήτων και απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη δημόσια υγεία, παιδεία και τις υποδομές της χώρας. Χρειαζόμαστε κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αναζητούν την απόδειξη. Προτείνουνε έναν μηχανισμό ανταπόδοσης τόσο σε ατομικό επίπεδο με μεμονωμένα κίνητρα στους φορολογούμενους για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποιούν όσο και σε συλλογικό επίπεδο με προβλέψεις για επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος όταν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της φορολογητέας ύλης από την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής τους».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές υπέρ εχόντων και κατεχόντων με πιο χαρακτηριστικές: Τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των μετόχων από 10% στο 5% (τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή στην ΕΕ πλέον). Την εκτίναξη του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ ανά γονέα ή παππού σε κάθε παιδί.

«Πώς γίνεται να αφορά τη μεσαία τάξη η δυνατότητα αφορολόγητης μεταβίβασης περιουσίας που μπορεί να αγγίζει τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ; Έχετε εικόνα ποια είναι η μεσαία τάξη της χώρας;», αναρωτήθηκε.

«Απορρίπτουμε τον πυρήνα του νομοσχεδίου που αφορά στην οριζόντια φορολόγηση βάσει τεκμηρίου των ελεύθερων επαγγελματιών τη στιγμή που εξασφαλίζει μείωση της φορολογίας κεφαλαίου μέσω της μείωσης του συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και της μείωσης του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών. Θα ψηφίσουμε διατάξεις με θετική στόχευση, όπως αυτές που προωθούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και εκείνες που βάζουν κανόνες και όρια στην ανεξέλεγκτη πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Αντιπροτείνουμε μια πραγματικά γενναία και ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στον στρατηγικό μας στόχο, που είναι η οικοδόμηση ενός βιώσιμου, ανθεκτικού και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου που θα διασφαλίζει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.