Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο

568

Σε εξέλιξη είναι σήμερα (21.7.2023) τρία μέτωπα φωτιάς, σε Δυτική Αττική (των Δερβενοχωρίων), Ρόδο και Λακωνία, τα κατακαίουν δασικές εκτάσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τη φωτιά των Δερβενοχωρίων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι από το βράδυ της Πέμπτης όλη η πυρκαγιά στο μέτωπο προς Οινόη είναι σε ύφεση.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς ενώ επιχειρούσαν στην περιοχή μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις γιγαντώθηκε η πυρκαγιά απειλώντας περιουσίες ο κ. Αρτοποιός υποστήριξε ότι οφείλεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούσαν τη μεταφορά θερμών υλικών (καύτρες) μετακινώντας τη φωτιά σε συνδυασμό με την αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου.

«Αυτή την ώρα είναι σε ύφεση όλο το κομμάτι της πυρκαγιάς» ανέφερε διευκρινίζοντας ότι περισσότεροι από 300 πυροσβέστες επιχειρούν αδιάλειπτα. «Υπάρχουν 3 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα ενώ έχουμε χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους που έχουμε στα χέρια μας τις κατασβεστικές, όπως είναι το “αντιπύρ” και ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες όλο το βράδυ», είπε ο κ. Αρτοποιός.

«Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στον απόλυτο βαθμό επιφυλακής. Όλα τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν. Συνολικά είχαμε 23 εναέρια μέσα, μαζί με τα δύο καναντέρ των Ιταλών και τα δύο της γαλλικής αποστολής. Ήταν όλοι εκεί. Αντιμετωπίσαμε συνθήκες οι οποίες πολύ απλά υπερβαίνουν τις δυνάμεις ενός μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Χρησιμοποιήθηκαν όλες οι μέθοδοι κατάσβεσης», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Ερωτηθείς για το εάν τα κονδύλια για τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων επαρκούν ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής σημείωσε ότι υπήρξαν αρκετά οικόπεδα τα οποία είναι ακαθάριστα και τα οποία μπορούν να δώσουν πιθανές εστίες εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Γεγονός που τον κάνει να δηλώνει ότι «θα μπορούσε να είχε γίνει και μια καλύτερη προσπάθεια».

Στη Δυτική Αττική επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.