Φωτιά στην τιμή του πετρελαίου

196

Φωτιά έχει πάρει η τιμή του πετρελαίου. Πάνω από τα 90 δολάρια κινείται το βαρέλι Brent και το ελαφρό αργό.

Το Brent κινείται στα 91,43 δολάρια το βαρέλι. Πάνω από τα 82 ευρώ βρίσκεται το φυσικό αέριο σημειώνοντας άνοδο 2,5%.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate – WTI) έφτασε σε νέο υψηλό επτά ετών κοντά στα 91 δολάρια το βαρέλι, με άλμα άνω του 4% αυτή την εβδομάδα.

Η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 17% από την αρχή του έτους και τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, προβλέπουν ότι θα φτάσει τα 100 δολάρια.

Η στάση του ΟΠΕΚ

Εξάλλου, χθες η συμμαχία ΟΠΕΚ+ άφησε να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε μέτρια αύξηση του στόχου της για την παραγωγή πετρελαίου, παρά τις πιέσεις από κορυφαίους καταναλωτές για περισσότερη προσφορά μετά την άνοδο των τιμών του αργού σε υψηλό επταετίας.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, που παράγει πάνω από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, έχει δεχθεί αιτήματα από τις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλες χώρες για άντληση περισσότερου πετρελαίου καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ έχει εμμείνει σε μηνιαίες αυξήσεις 400.000 βαρελιών την ημέρα και θεωρεί πως οι αυξανόμενες τιμές οφείλονται στην αποτυχία των χωρών-καταναλωτών να διασφαλίσουν επαρκείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα καθώς στρέφονται σε πιο πράσινη ενέργεια.

Ωστόσο, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ δυσκολεύονται να πετύχουν ακόμα και αυτές τις μηνιαίες αυξήσεις παραγωγής.

Τρεις πηγές από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το σχέδιο για αύξηση του στόχου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον Μάρτιο είναι απίθανο να αλλάξει όταν η ομάδα σε πλήρη σύνθεση συνεδριάσει διαδικτυακά αργότερα σήμερα.

«Όχι πάνω από 400.000 βαρέλια την ημέρα», δήλωσε μία από τις πηγές, ερωτηθείσα εάν η ομάδα ΟΠΕΚ+ μπορεί να συζητήσει υψηλότερη ποσότητα.

Το πετρέλαιο μπρεντ κινείτο πάνω από τα 89 δολάρια το βαρέλι σήμερα και άγγιξε υψηλό επταετίας στα 91,70 δολάρια την περασμένο.