Φωτιές: 61 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Μάχη με τις φλόγες σε Βελεστίνο, Λαμία και Ρόδο

2929

Η πυροσβεστική αντιμετωπίζει 61 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 90 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Οι σοβαρότερες είναι σε Βελεστίνο και Λαμία. «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή» υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, εκεί όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε το σεβασμό μας στην μνήμη τους και συλλυπητήρια στις οικογένειες τους» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα η φωτιά στη Ρόδο εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις ενώ και στην Κέρκυρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Ρόδο συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις, και από αέρος περιοδικά 5 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από την Τουρκία και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 1μ.μ. ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Στα σημεία που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ έχουν σταλεί και μηνύματα του 112 που προειδοποιούσαν τους κατοίκους του Βελεστίνου, του Σέσκλου και του Αγίου Γεωργίου Φερών για πυρκαγιά στην περιοχή τους καλώντας τους ταυτόχρονα σε ετοιμότητα. Παράλληλα οι κάτοικοι στις περιοχές Δίμηνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο, καθώς η φωτιά μαίνεται.
Σύμφωνα με τον αντιπύραρχο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι η Μαγνησία αποτελεί μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5, την ώρα που σήμερα κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες τη χώρα. Μάλιστα, στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) με τη χαμηλή υγρασία να είναι κάτω του 14% , ενώ επικρατούν ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, μετατρέποντας ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με το ότι μαίνονται πυρκαγιές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Όπως είχε προβλέψει τόσο ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα αναμενόταν ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου.

Αιτία, σύμφωνα με το meteo.gr, των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δυτικές/Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ (τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δυτικές/Βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα χαρακτηρίζονται από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot – Dry – Windy . Σύμφωνα με το meteo.gr με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου αναμένεται να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας.

Ενδεικτικά στη Θεσσαλία στις 15:00 επικρατούσαν οι παρακάτω συνθήκες:

-Τανάγρα: θερμοκρασία 44 C, υγρασία 8%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ.

-Αλμυρός: θερμοκρασία 46C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ ριπαίος.

-Λάρισα: θερμοκρασία 42C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ, ριπαίος.