Γαλλία : Ισλαμιστές κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να σφάξουν ένα ολόκληρο χωριό

118

Έξι άνδρες παραπέμφθηκαν στο ειδικό δικαστήριο για ανηλίκους, όπως ανέφερε προ ημερών, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν βίαιες ενέργειες εμπνευσμένες από αυτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 γύρω από την παρακολούθηση του Mohamad D., ενός Παλαιστίνιου που γεννήθηκε το 1985 στη Συρία, από τις αρχές.

Ο κατηγορούμενος έφτασε στη Γαλλία στα τέλη του 2015 ως πρόσφυγας – έκτοτε έχασε αυτό το καθεστώς – και το 2019 επισκεπτόταν τακτικά το κρεοπωλείο “Chez Wahid”, στα περίχωρα της Βρέστης. Πίσω από τον πάγκο βρισκόταν ο Wahid B., ο οποίος καταδικάστηκε εκείνη τη χρονιά σε απολογία για τρομοκρατία επειδή είχε προσποιηθεί ότι πυροβολεί με αυτόματο όπλο όταν περνούσε από δίπλα του μια περίπολος της αστυνομίας, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Η επιχείρησή του ήταν ύποπτη για τη φιλοξενία συναντήσεων “του τοπικού ριζοσπαστικού ισλαμιστικού κινήματος”, σύμφωνα με τη διάταξη του κατηγορητηρίου που είδε το AFP την Πέμπτη. Το κατάστημα παρακολουθήθηκε από τις αρχές τον Νοέμβριο του 2019, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να πυροδοτήσουν ένα κύμα συλλήψεων τον Ιανουάριο του 2020 με στόχο επτά άνδρες, στους οποίους τελικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες, μεταξύ των οποίων οι Mohamad D. και Wahid B.

Η ναυτική βάση της Βρέστης θεωρήθηκε ως στόχος

Μετά από τριάμισι χρόνια έρευνας, δύο αντιτρομοκρατικοί δικαστές διέταξαν στις 28 Ιουλίου να επιστρέψουν έξι από αυτούς στη φυλακή για εγκληματική τρομοκρατική συνωμοσία και να απορριφθεί η υπόθεση εναντίον του έβδομου. Η δίκη, που επιβεβαιώθηκε με απόφαση του Εφετείου του Παρισιού τη Δευτέρα, θα μπορούσε να διεξαχθεί στα τέλη του 2024 ενώπιον ενός ειδικά συγκροτημένου δικαστηρίου ανηλίκων, καθώς ένας από τους κατηγορούμενους ήταν 16 ετών κατά τη στιγμή των γεγονότων.

Οι έξι κατηγορούμενοι, πέντε εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση, έχουν γεννηθεί μεταξύ 1983 και 2003 και είναι ύποπτοι ότι εξέτασαν διάφορους στόχους για βίαιη δράση: τη ναυτική βάση της Βρέστης, τους εορτασμούς για την κινεζική πρωτοχρονιά στη Γαλλία, μια συναγωγή, ποδοσφαιρικούς αγώνες κ.λπ.

“Σκοτώνεις όλο το χωριό σε μια νύχτα, είναι εύκολο”

Σε ηχογράφηση της 9ης Δεκεμβρίου 2019, ο Mohamad D. λέει στον Wahid B.: “Χρειαζόμαστε λίγη εκπαίδευση, χρειαζόμαστε όπλα και πρέπει να μάθουμε ορισμένα πράγματα (…) Μπορούμε να πάμε όχι πολύ μακριά, για παράδειγμα, να πάμε να δούμε την ύπαιθρο. Τέσσερις ή πέντε από εμάς, οπλισμένοι, και μπορείς να σκοτώσεις ολόκληρο το χωριό σε μία μόνο νύχτα, είναι εύκολο (…) Πρέπει να είσαι τολμηρός και πρέπει να έχεις σχεδιάσει τα πάντα”, προσθέτει ο άνδρας αυτός, που σήμερα είναι 38 ετών.

Ο δικηγόρος του, Sami Khankan, παραπονέθηκε ότι οι ηχογραφήσεις ήταν “εκτός πλαισίου” και δήλωσε στο AFP ότι θα “ζητήσει αθώωση”, καθώς “αμφισβητεί τη διαδικασία τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά”. Άλλα σχέδια που αποδίδονται στους έξι άνδρες από τους ανακριτές περιλάμβαναν τη διείσδυση στον γαλλικό στρατό – “τους βάζετε όλους φωτιά”, πρότεινε ο άνδρας που ήταν ανήλικος εκείνη την εποχή – και τη συσπείρωση μαχητών στη Συρία και το Μάλι.

Το παρελθόν του Mohamad D. φάνηκε να ενδιαφέρει τους συγκατηγορούμενους του. “Πολέμησε εκεί πέρα και τα πάντα”, είπε ένας από αυτούς. “Πώς γύρισε πίσω;” ρώτησε ένας άλλος. Αλλά ο Mohamad D. αμφισβήτησε τα πολλά στοιχεία που προέβαλαν οι ανακριτές για να επιβεβαιώσουν ότι είχε πολεμήσει στις τάξεις της ομάδας Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2014. Η υπεράσπισή του τον παρουσίασε ως απόμακρο από τον υπόλοιπο πυρήνα και πίστευε ότι οι ανακριτές είχαν χρησιμοποιήσει τη γεωγραφική του προέλευση, μια συριακή περιοχή υπό τον ζυγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, για να εδραιώσουν μια υπόθεση που ο ίδιος θεωρούσε τεχνητή.

Συλλογική γοητεία για τις καταχρήσεις που διαπράττουν οι τζιχαντιστές

Για τους δικαστές, από την άλλη πλευρά, τα σχέδια για βίαιη δράση ήταν πολύ πραγματικά. Ανέφεραν εξάσκηση με paintball που προσομοιάζουν με εκπαίδευση σε τακτικές πεζικού, σχέδια ορισμένων από τους πρωταγωνιστές να αγοράσουν όπλα στη Βρέστη και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και κυρίως μια μορφή συλλογικής γοητείας για τις καταχρήσεις που διαπράττουν οι τζιχαντιστές. Σε επικοινωνία με το AFP, οι δικηγόροι τους δεν είχαν απαντήσει ούτε επιθυμούσαν να σχολιάσουν μέχρι το πρωί της Πέμπτης.