Γαλλία: Ξεκίνησε ο προεκλογικός «πυρετός» – Τα κόμματα εξετάζουν τα περιθώρια συνεργασίας

163

Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισήλθαν τα πολιτικά κόμματα στην Γαλλία, λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε αιφνιδιαστικά χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσδιορίζοντας τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου.

Βασικό ζητούμενο είναι τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κομμάτων λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι το γαλλικό εκλογικό σύστημα προβλέπει πως στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στον πρώτο γύρο κατέρχονται όλα τα κόμματα, αλλά στο δεύτερο γύρο μόνο τα δύο πρώτα, πλην και αν κάποιο εξ’ αυτών έχει συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα έγινε συνάντηση των επικεφαλής των δύο βασικών κομμάτων της γαλλικής ακροδεξιάς, δηλαδή της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά από την μια πλευρά και της Μαριόν Μαρεσάλ από την πλευρά του ακροδεξιού κόμματος του Ερίκ Ζεμούρ. Την ίδια ώρα θα συναντηθούν και οι εκπρόσωποι της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και του γαλλικού ΚΚ για να εξετάσουν τα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Από την πλευρά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαριστεί ότι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Μπαρντελά, ο οποίος ήταν επικεφαλής και στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Μπαρντελά δεν θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα, αλλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας στην περίπτωση που η ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά την 7η Ιουλίου.

Η αντιδραση της Μόσχας

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας όπου ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Γαλλία, λαμβανομένης υπόψη της εχθρικής στάσης που έχουν το τελευταίο διάστημα οι ιθύνοντες της χώρας. Στο μεταξύ τόσο τα γαλλικά συνδικάτα όσο και περίπου τριακόσιες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων κάλεσαν τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς να κατέβουν ενωμένα στις βουλευτικές εκλογές ούτως ώστε να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά.

Ωστόσο η ενότητα αυτή δεν είναι δεδομένη και αν επιτευχθεί δεν θα γίνει με τους ίδιους όρους που έγινε πριν από δύο χρόνια όταν πρώτη ήταν η Ανυπότακτη Γαλλία, η οποία στις χθεσινές ευρωεκλογές ήρθε τέταρτη σε ψήφους.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν κάλεσε πάντως σήμερα όλα τα κόμματα της Αριστεράς να συνεργαστούν χαρακτηρίζοντας αυτή τη συνεργασία κατεπείγουσα, καθαρή και δυνατή.

«Ο Μακρόν μεταμορφώνεται σε ανεύθυνο καμικάζι», λέει ο γαλλικός Τύπος

Στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών στην Γαλλία αναφέρεται το σύνολο του γαλλικού Τύπου. Η εφημερίδα Liberation χαρακτηρίζει «κεραυνό» την απόφαση του Γάλλου προέδρου να ανακοινώσει την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Επισημαίνει την αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» (RN) κατά οκτώ μονάδες από το 2019, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι, θέλοντας να τιμωρήσουν αυτούς που κατέχουν την εξουσία δεν προσήλθαν στις κάλπες, παρά τη μικρή αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2019.

Η ίδια εφημερίδα, σε ανάλυσή της με τίτλο: «Διάλυση της Εθνοσυνέλευσης: από εμπρηστής πυροσβέστης ο Μακρόν μεταμορφώνεται σε ανεύθυνο καμικάζι», υποστηρίζει ότι επιλέγοντας, προς έκπληξη όλων, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να καλέσει τους Γάλλους στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου,  ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται σαν «παιδί-ταραξίας» και προκαλεί ένα «ανεύθυνο σοκ

«Ο Αρχηγός του Κράτους παίρνει το ρίσκο να αναθέσει τα ηνία της εξουσίας στο κόμμα του οποίου την πρόοδο είχε υποσχεθεί να ανακόψει!», υποστηρίζει η εφημερίδα Figaro στο κύριο άρθρο της, εκτιμώντας ότι «αυτή η πρωτόγνωρη απόφαση είναι ένα άλμα στο άγνωστο, οι συνέπειες του οποίου είναι ανυπολόγιστες.»

Ένα «σκληρό χάπι» για το στρατόπεδο του Μακρόν χαρακτηρίζει με τη σειρά της τα αποτελέσματα η οικονομική εφημερίδα Les Echos σε άρθρο της με τίτλο, «Ευρωεκλογές 2024: Τραγική ήττα για τον Μακρον», και θεωρεί ότι οι πολιτικοί μετασεισμοί είναι πιθανό να γίνονται αισθητοί για πολύ καιρό. Τέλος η εφημερίδα Le Monde κυκλοφόρησε με τίτλο «Ο Μακρόν διαλυει την Εθνοσυνέλευση. Η άκρα δεξιά σε θέση ισχύος» και επισημαίνει ότι η άκρα δεξιά έλαβε χθες στη Γαλλία ποσοστά-ρεκόρ που προσεγγίζουν το 40% και ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Πηγή: OnAlert.GR