Γάζα: «Περιπλέκονται οι διαπραγματεύσεις» μετά και τις διεθνείς αντιδράσεις για το ισραηλινό πλήγμα σε αμάχους στη Γάζα

2437

Τις αναφορές ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, ελέγχει σήμερα η Ουάσινγκτον, όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισημαίνοντας ότι η αιματοχυσία θα περιπλέξει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν το περιστατικό θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Το ξέρω ότι θα συμβεί».

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν ότι από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια σκοτώθηκαν 104 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 280.

Κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ελέγχει τις αναφορές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αντικρουόμενες εκδοχές» σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναμένει πάντως να επιτευχθεί μέχρι τη Δευτέρα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως είχε προβλέψει νωρίτερα. «Μάλλον όχι μέχρι τη Δευτέρα, αλλά είμαι αισιόδοξος», είπε.

Τόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και η ηγεσία της παλαιστινιακής Χαμάς, αλλά και διαμεσολαβητές από το Κατάρ, εξέφραζαν επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες ως προς την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρία της Γάζας.

Η αντίδραση του ΟΗΕ

Ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε σήμερα πως είναι συγκλονισμένος από τις πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς ανθρώπων στη διάρκεια της μεταφοράς εφοδίων βοήθειας δυτικά της Πόλης της Γάζας.

«Ακόμη και έπειτα από πέντε σχεδόν μήνες σκληρών εχθροπραξιών, η Γάζα εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να μας σοκάρει», ανέφερε ο Γκρίφιθς σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X. «Είμαι συγκλονισμένος από τις πληροφορίες για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων στη διάρκεια μεταφοράς εφοδίων βοήθειας δυτικά της Πόλης της Γάζας σήμερα».

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν σήμερα πως ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που περίμεναν για να λάβουν βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας σκότωσαν 104 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 280, με ένα νοσοκομείο να λέει ότι παρέλαβε 10 σορούς και δεκάδες τραυματίες.

Το Ισραήλ αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Χαμάς

Το Ισραήλ αμφισβήτησε τον απολογισμό και τον αριθμό των θανάτων που έδωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στη διοικούμενη από τη Χαμάς Γάζα, λέγοντας πως τα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια περικυκλώθηκαν από εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα στη σύγχυση πολλοί ποδοπατήθηκαν ή χτυπήθηκαν, αν και παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν αργότερα πυρ.

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε αρχικά την ευθύνη στους Παλαιστίνιους οδηγούς των φορτηγών που μετέφεραν τη βοήθεια λέγοντας ότι έπεσαν πάνω στο πλήθος εν μέσω χάους.

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο αργότερα για δύο ξεχωριστά συμβάντα καθώς η φάλαγγα των φορτηγών εισερχόταν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από τον νότο κατά μήκος του κύριου παραλιακού δρόμου.

Στο πρώτο συμβάν, είπε πως τα φορτηγά που μετέφεραν τη βοήθεια περικυκλώθηκαν από εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα στη σύγχυση, δεκάδες τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν αφού ποδοπατήθηκαν ή χτυπήθηκαν από τα φορτηγά. Καθώς έφευγαν τα φορτηγά, είπε, υπήρξε ένα δεύτερο συμβάν κατά το οποίο κάποιοι από τους ανθρώπους που έτρεξαν προς τη φάλαγγα των φορτηγών πλησίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, περιλαμβανομένου ενός άρματος μάχης, το οποίο στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

«Οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν προς εκείνους που αποτελούσαν απειλή και δεν απομακρύνθηκαν», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Από τη δική μας οπτική, αυτό καταλαβαίνουμε. Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τις συνθήκες».

Είπε πως δεν πιστεύει τον απολογισμό των θανάτων που έχουν δώσει οι παλαιστινιακές αρχές, αλλά δεν έδωσε οποιαδήποτε ισραηλινή εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. «Δεν έχω κάποιον αριθμό, ήταν μια μετρημένη απάντηση», είπε.

Ο Ασράφ αλ Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, απέρριψε την ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων. Είπε πως οι δηλώσεις δείχνουν πως το Ισραήλ είχε «προσχεδιασμένες προθέσεις να πραγματοποιήσει το νέο έγκλημα και τη σφαγή» και πως ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

25.000 γυναίκες και παιδιά έχουν πεθάνει στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι περισσότερες από 25.000 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως το Ισραήλ μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο, ο Όστιν ρωτήθηκε πόσες Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ και ο Όστιν απάντησε: «Είναι πάνω από 25.000».

Ο Όστιν πρόσθεσε πως περίπου 21.000 κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας έχουν δοθεί στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα.

Πηγή: OnAlert.GR