Γεωργιάδης: Έτοιμο μέχρι το 2023 το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς «Thess Intec»

397

H κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια, υλοποιεί συγκεκριμένα έργα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο όραμα του πρωθυπουργού η περιοχή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πάνελ για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, υπογράμμισε ότι για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, στις τρεις Περιφέρειες της περιοχής θα δοθούν κατά 40% περισσότεροι κοινοτικοί πόροι και θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,8 που διατέθηκαν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς Thess Intec, το οποίο εξήγγειλε πέρσι ο πρωθυπουργός, υλοποιείται με ταχύτητα, με ρυθμούς γρηγορότερους κατά αρκετούς μήνες του αρχικού σχεδιασμού και θα λειτουργήσει μέχρι το 2023.

Πρόσθεσε ότι έγινε πραγματικότητα το ψηφιακό κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, μετά και την παροχή των κατάλληλων κινήτρων από τον νόμο για το επενδυτικό clawback, και μέχρι το τέλος του χρόνου 200 τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών θα έχουν θέσεις εργασίας υψηλά αμειβόμενες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι τα έργα αυτά, μαζί με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, την Τεχνόπολη και το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας της Deloitte, καθιστούν τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστή στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Για τη Δυτική Μακεδονία, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το master plan της απολιγνιτοποίησης και πρόσθεσε ότι μια σειρά μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή είναι ώριμες. Όπως είπε, στη Δυτική Μακεδονία θα δοθούν κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ, που θα συμβάλουν στην αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος

Αναφέρθηκε επίσης στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας ότι ανοίγει νέα προοπτική για τη Βόρεια Ελλάδα.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για τον νόμο 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί ένα συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης των διαδικασιών που προβλέπονται, που θα κινείται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Τοποθετήσεις Καράογλου, Τζιτζικώστα, Ζέρβα

«Η Βόρεια Ελλάδα έπαψε να είναι ο τόπος των ανεκπλήρωτων προσδοκιών και δείχνει το μέλλον» σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θόδωρος Καράογλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι στους 14 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, «η Μακεδονία και η Θράκη κινούνται σε χρόνο ενεστώτα και όχι μέλλοντα».

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, σύντομα η Θεσσαλονίκη θα είναι μια διαφορετική πόλη, «αυτοδύναμη, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον και προικισμένη με υποδομές οι οποίες έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες».

Όπως σημείωσε, «συνδυάζοντας το άμεσο με το μακροπρόθεσμο, διαμορφώνουμε τη Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης. Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “Thess Intec”, η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, το μετρό της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση της εσωτερικής Περιφερειακής Οδού (Fly Over), η αναβάθμιση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι κάθετες συνδέσεις της Εγνατίας Οδού, η ανάπλαση του χώρου στο πρώην στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, δημιουργούν προοπτικές και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Γιατί τα έργα είναι συνώνυμα της προόδου».

Στα ολοκληρωμένα έργα, σε αυτά που προχωρούν αλλά και σε όσα σημαντικά έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για το Fly Over, που κινείται πλέον σε διαδικασία δημοπράτησης, για την κατασκευή 40 νέων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε «τρία εμβληματικά έργα» μέσα στον αστικό ιστό: την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου καθώς και της λεωφόρου Νίκης.

Σημείωσε ακόμα, ότι η Περιφέρεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, διεκδικεί τη δημιουργία νέου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση του άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας.

Για «λιγότερες εξαγγελίες – μεγαλύτερες ταχύτητες στην υλοποίηση των έργων» έκανε λόγο από το βήμα του «Thessaloniki Helexpo Forum» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος παρουσιάζοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι η πόλη χρειάζεται επενδύσεις σε έργα υποδομών.

«Αν αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας για τη χώρα» ανέφερε ο κ. Ζέρβας, «τότε αυτήν ακριβώς διεκδικούμε για τη Θεσσαλονίκη. Τη διεκδικούμε και ξέρουμε ότι αντίπαλός μας είναι η στενότητα των δημοσιονομικών πόρων, αλλά και η μιζέρια, η γκρίνια, οι ιδεοληψίες μερίδας της πόλης. Η κουλτούρα της ακινησίας, η αποθέωση της ανακύκλωσης της αποτυχίας, δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει καθεστωτική. Στον βαθμό που περνά από το χέρι μου, αυτά θα τα ξεριζώσουμε».

Ο κ Ζέρβας έθεσε επίσης επί τάπητος το θέμα της καθιέρωσης μητροπολιτικής διοίκησης και σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πρόκληση για τη χώρα», ενώ χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» την επιλογή μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στην πόλη.