Γεραπετρίτης- Φιντάν: Το παρασκήνιο της συνάντησης ενόψει του ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

192

Η αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και η ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων της Αγκυρας, όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης και η κατάργηση της βίζας, περνάει από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη, αλλά και την επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Το μήνυμα αυτό έλαβε χθες από Ευρωπαίους αξιωματούχους ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στη διάρκεια συνάντησης-γεύμα που είχε στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς επίσης και τον ύπατο εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, και τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά, μετά από 5 χρόνια, που Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει σε διάλογο με την Ε.Ε.

Αναθέρμανση

Στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίας του στη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Φιντάν τάχθηκε υπέρ της αναθέρμανσης του πολιτικού διαλόγου στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο, επιχειρώντας να δώσει έμφαση περισσότερο στον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στη δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή που βρίσκεται.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία, προφανώς επιδιώκει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, αλλά το μήνυμα που πήρε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Φιντάν είναι ότι η συνέχεια που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας. «Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της Ε.Ε. με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας, κυρίως της Κύπρου, που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ , σύμφωνα με τον οποίο ο καλύτερος τρόπος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση είναι ο διάλογος. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Φιντάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή παρουσία του Τούρκου υπουργού στις Βρυξέλλες.

Τι συζήτησαν

Η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν έγινε στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπίας στο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. και είχε διάρκεια μιας ώρας, ενώ συζητήθηκαν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εν όψει και της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου. Οσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυστηροί όροι από Ε.Ε. στην Αγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των όρων που είχαν θέσει τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. για την αναθέρμανση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ είναι και η διατήρηση του κλίματος αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με δέσμευση της Αγκυρας για σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με προσφυγή, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Τουρκία καλείται επίσης να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το Δίκαιο της Ε.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, η Ε.Ε. παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο.

Πηγή: Eleftherostypos.GR