Γερμανία: Δημοσκόπηση – κόλαφος για τον Σολτς: Δύο στους τρεις επιθυμούν αλλαγή κυβέρνησης

3030
Σολτς

Σε νέα δημοσκοπική κατρακύλα οδηγούν τον Όλαφ Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες οι έριδες στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Σολτς υποχωρούν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 18% σε σύγκριση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση πριν από δύο εβδομάδες.

Έτσι το SPD βλέπει την πλάτη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που παραμένει με ποσοστό 21% δεύτερη δύναμη, έξι μονάδες πίσω από τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU (+1%), ενώ οι συγκυβερνώντες Πράσινοι ανέβασαν κατά μία μονάδα το ποσοστό τους στο 14%. Ακολουθούν οι έτεροι κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς, οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ με 8% (+1%) και το αριστερό Die Linke παραμένει στο 5%.

Δυσαρεστημένοι επτά στους δέκα με το έργο του Όλαφ Σολτς

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 70% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το έργο του Σολτς – δηλαδή 10% περισσότεροι σε σύγκριση με την τελευταία σφυγμομέτρηση πριν από έναν μήνα, ενώ ευχαριστημένοι με τη δουλειά του καγκελάριου είναι μόνον δύο στους δέκα Γερμανούς (22%).

Η πλειοψηφία επιθυμεί αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (64%) θεωρεί ότι μια νέα κυβέρνηση θα έκανε καλό στη Γερμανία, ενώ ούτε ένας στους τέσσερις (22%) θα επιθυμούσε να παραμείνει ο συνασπισμός του Σολτς στο τιμόνι της χώρας. Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί ψηφοφόροι (49%) εκτιμούν ότι ένας μεγάλος συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες θα παρήγαγε περισσότερο έργο απ’ ό,τι η συμμαχία SPD, Πρασίνων και FDP.

Η δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 1.203 ατόμων διενεργήθηκε από τις 14 μέχρι τις 18 Αυγούστου με περιθώριο λάθους +/- 2,9%.